Kultūras ziņas

Valdībā virzīs ideju par akustisko koncertzāli Kongresu namā

Kultūras ziņas

Gediņu/Dzudzilo kustību izrāde "Ļoti labas minūtes"

Kolēģi iemūžina mākslinieces Irinas Tīres darbu

Fotoizstādē Liepājā kolēģi iemūžina mākslinieces Irinas Tīres darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz februāra beigām Liepājas Latviešu biedrības namā apskatāma Liepājas Tautas fotostudijas "Fotast" izstāde "No skices līdz…", kas veltīta māksliniecei Irinai Tīrei 85 gadu jubilejā. Izstādē apskatāmi fotomirkļi, kuros atainots viņas mākslas radīšanas process, kā arī Irinas darbi, kas tapuši pēdējā pusgada laikā.

Šī izstāde ir kolēģu-fotogrāfu stāsts par Irinu Tīri – viņas prieku fotografēt, zīmēt un gleznot. Māksliniece ir starptautiski atzīta fotogrāfe – viņai arī piešķirts Starptautiskās Fotomākslas federācijas goda mākslinieces nosaukums. Fotogrāfijās notvertas Irinas emocijas gan darbībā, gan pārdomu mirkļos. Kolēģu idejai sekot līdzi viņas radošajām gaitām pusgada garumā māksliniece uzreiz esot piekritusi, tikai noteikusi, ka akcentam jābūt uz radošo procesu, nevis viņas portretu.

“Man šķiet, ka svarīgi ir tas, ko cilvēks dara šajos gados, nevis – kā viņš ir pārvērties. Tā ka tā man bija tāda mazliet, kā es saku, uzdrošināšanās tomēr,” teic Irina Tīre.

Fotomāksliniece Ilona Gabaliņa-Kila atzīst, ka tas nav bijis viegli – fotografēt tik izcilu profesionāli, jo ar kolēģiem apzinājušies, ka Irina darbus vērtēs kā māksliniece, nevis vienkārši modele: “Kājas trīcēja, rokas drebēja – tieši tā. Jo patiešām, kā es teicu, ir ļoti grūti fotografēt fotogrāfu. Jā, ļoti grūti. Un viņas, varētu teikt, ilgajā fotogrāfes mūžā ir tāda pieredze, ka mēs pat arī kaut ko ieguvām no tā visa.”

Gan Ilona Gabaliņa-Kila, gan pārējie fotomākslas kolēģi – Rolands Drāznieks un Ilga Lasmane atzīst, ka darbus atlasīt nav bijis viegli un izstādē tikusi maza daļa no visām fotogrāfijām, taču, viņuprāt, šis ir rezultāts, par ko visi iesaistītie autori un Irina Tīre ir gandarīti. Ilona Gabaliņa-Kila izteica cerības, ka darbi tālāk no Liepājas aizceļos pa visu Kurzemi un, protams, arī uz Irinas dēla Igo Fomina mūzikas un mākslas centru “Ceplis”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti