Kultūra

Cēsu mākslas festivāls šogad priecēs ar mīlestības tēmai veltītu brīvdabas lielkoncertu

Kultūra

Festivāls «Vivat Curlandia!» aicinās iejusties 17.gs. Venēcijas teātra noskaņās

Daigas Štālbergas personālizstāde "Ar skatu uz jūru"

Daigas Štālbergas personālizstāde «Ar skatu uz jūru» - mūžīgā mainība un noslēpums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tekstilmākslinieci Daigu Štālbergu vienmēr valdzinājusi jūras tēma, jo tā saistās ar bērnības atmiņām, ilgām, mūžīgo mainību un noslēpumu. Veltījums jūrai ir viņas jaunā personālizstāde „Ar skatu uz jūru”, ko atklās pirmdien, 16.jūlijā, galerijā „Istaba”.

Daigai Štālbergai raksturīgi eksperimentēt ar dažādiem materiāliem, un šoreiz darbos viņa izmantojusi neilonu, galvanizēto varu dažādos toņos, pērles un samaltas naudas banknotes.

Tādējādi tapis audums ar īpašu mirdzumu un caurspīdību, kas veido asociācijas ar jūras ņirbēšanu un vizuļošanu.

Daiga Štālberga jau 20 gadus dzīvo Francijā, bet jūlijs šogad viņai izvērties par īstenu Latvijas mēnesi, jo viņa ne tikai atver izstādi, bet ar Parīzes kori „Latve” piedalījās arī Dziesmu svētkos.

„Šis pēdējais darbs, kam nosaukums ir „Pērļu zvejnieka loms”, tagad pēc svētkiem man ir pilnīgi skaidrs, ka tur taču ir uzausti Dziesmu svētki,” Latvija Radio atklāja Daiga Štālberga.

Viņa atzina, ka Dziesmu svētki viņai snieguši milzu piepildījuma sajūtu un viņa joprojām turpina dzīvot ar to.

Darbu, kas sasaucas ar šo noskaņu, veido melnbalti laukumi ar metālisku mirdzumu, kas kombinēti ar mazmazītiņām perlamutra pērlītēm.

„Kad man fotogrāfs Jānis Deinats rādīja savā fotoaparātā, kā mēs tur izskatāmies, viņš man teica – nu redzi, jūs tur esat tā kā tādi mazi punktiņi. Jā, un es domāju – mēs taču tiešām tur visi bijām kā tādas mazas pērlītes, un tas lielais pērļu zvejnieks, nu tie taču bija katrs no mūsu kordiriģentiem, kas to visu sadabūja kopā,” stāstīja Daiga Štālberga.

“Un līdz ar to arī tā jūras tēma, jo mēs taču Dziesmu svētkos bijām tā dziedātāju jūra savā ziņā – gan dziedātāji, gan publika mēs saplūdām vienā. Katrs punktiņš bija pērlīte, un mēs visi bijām vienā jūrā,” skaidroja māksliniece.

Jūras tēma izstādē apspēlēta arī vēl citās nozīmēs. Tā māksliniecei tuva no bērnības un saistās ar dažādām izjūtām. Gan ilgām pēc tēta, kurš bija jūrnieks un ko viņa vienmēr tik ļoti gaidīja mājās. Gan apbrīnu par jūras nemitīgo mainību, spēku un noslēpumu.

Izstādē ir trīs darbu grupas. Līdzās jau pieminētajam darbam „Pērļu zvejnieka loms” otru daļu veido aptuveni 80 darbi brodierēšanas rāmīšos, kas atgādina jūras fragmentus, ko redzam pa iluminatora logu. Aušanai māksliniece izmantojusi galvanizēto varu, ko ražo tikai Šveicē, ar kuru var panākt īpašu dzīvīguma efektu.

„Man šis materiāls nenormāli patīk, jo tas ļoti, ļoti spēlējas ar gaismu. Gan atkarībā no tā, vai tā ir saulīte, kas uzspīd, vai tas ir prožektors. Un visi rāmīši būs iekarināti tādā vienā smalkā diedziņā, līdz ar to viņi visi arī kustēsies atkarībā no gaisa vibrācijām un visu laiku rādīs mazliet savādāku bildi,” stāstīja Štālberga.

“Līdz ar to tur jau arī ienāk jūras tēma, jo tas vilnītis un tas mirguļojums rada asociācijas ar jūru. Tā ir kaut kādā mērā tā pati sajūta, kas rodas, kad iziet jūras malā un ir šis milzīgais plašums un atkarībā no gaismām – vai tā ir spilgta saule, vai tā ir mēness gaisma – tā jūra savādāk mirguļo,” klāstīja Štālberga.

Trešā darbu grupa ir garas audumu slejas no griestiem līdz grīdai, un, ārkārtīgi skaisto gala rezultātu redzot, ir ļoti grūti nolasīt, ka tās tapušas, metālu savienojot ar samaltu naudas banknošu skaidiņām.

„Kad bija naudas maiņas process no latiem uz eiro, tad tādā veidā banka tās likvidēja, kad tās samala un sameta maisos un uztaisīja tādas kā briketes burtiski. Un tās arī nebija kur likt, tāpēc Latvijas Banka uzaicināja māksliniekus, ja viņiem ir kāda ideja, tad viņi var izmantot šīs samaltās banknotes. Tā es atradu tai idejai pielietojumu,” atklāja Daiga Štālberga.

“Man būs šīs četras slejas no griestiem līdz zemei. Un man liekas, ka šī, ko es patlaban esmu pacēlusi, vai tik tā nav no 500 latu banknotēm. Es to banknoti nekad rokās nebiju turējusi, es tikai pēc tam gāju iekšā internetā un meklēju, pēc kā tā izskatījās. Jo man nekad dzīvē nebija nācies tādu banknoti tērēt,” atzina māksliniece.

“Un tas viss vizuļo atkal kā tāda jūra, jo naudas banknotītēm jau ir tādas sudrabainas vinjetītes un tās atkal sasaucas ar to metālu,” viņa piebilda.

Izstādes izveidošanā Daigai Štālbergai palīdz viņas brālis Jānis Štālbergs, kurš ir arī mākslinieces mājaslapas autors, viņš stāsta, ka viņai jau vairākkārt ļoti veiksmīgi izdevušies eksperimenti ar dažādiem neparastiem materiāliem un Francijā viņu pat mēdzot dēvēt par staigājošo tekstilbibliotēku.

„To nopietni cilvēki saka, jo viņai jau ir arī tas amatnieciskais pamats, un viņa ar lepnumu nes to Latvijas tekstilmākslas skolas vārdu. Viņa ir gargabalniece. Tekstilniece nevar būt bez milzīgas pacietības sasniegt savu mērķi un izlolot savu ideju. Tā ir viņas lielā mīlestība,” sacīja Jānis Štālbergs.

Daigas Štālbergas personālizstāde „Ar skatu uz jūru” galerijā „Istaba” apskatāma līdz 8.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti