Cēsu mākslas festivāla direktors: Skatītāji būs vienmēr

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mākslas festivāla „Cēsis 2013” direktors Juris Žagars, analizējot veiksmīga festivāla sarīkošanas priekšnoteikumus, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” pauda uzskatu, ka skatītāji būs vienmēr, jo latvieši mīl mākslu un kultūru, „un vienkārši būs vienmēr”.

„Jebkurš tāds pasākums ir atkarīgs no naudas un komandas,” intervijā norādīja Juris Žagars. „Ja septiņus gadus mums kāds ir naudu devis un mēs esam pārdzīvojuši krīzes laikus, tad grūti noticēt, ka astotajā gadā pēkšņi vairs nedos, jo gan sponsorus, gan atbalstītājus un ziedotājus galvenokārt interesē festivāla prestižs, reitingi, auditorija un festivāla vārds. Līdz ar to mums ir izdevies septiņus gadus to nesabojāt un, visticamāk, nauda būs.”

Tāpat Žagars atsauca atmiņā pirmā festivāla atklāšanas uzrunā Helēnas Demakovas teiktos vārdus: „Nu, ja šie noturēsies septiņus gadus, tad jau tālāk viss notiks.”.

Noturējušies esam, jāskatās, kas būs tālāk,” secināja festivāla direktors.

Atbildot uz jautājumu, vai festivāla rīkotāju komanda turēsies tikpat stabili arī nākamos gadus, Juris Žagars uzsvēra, ka komandai festivāls prasa visu vasaru.

„Faktiski visa vasara komandai ir norakstīta,” atklāja Žagars. „Komandas pamatsastāvs ir vizuālās mākslas sadaļas direktore Daiga Rudzāte, muzikālās sadaļas direktore Indra Lūkina, muzikālās programmas autors Artūrs Maskats un es kā direktors. Protams, nogurstam, bet mēs gaidām - nevar taču tā būt, ka neradīsies mākslas menedžeri, kas varētu to lietu pārņemt!”

„Mums ir vēl kolēģi, kas strādā visus gadus. Visus grūti nosaukt,” Žagara teikto papildina festivāla muzikālās sadaļas direktore Indra Lūkina. „Gan tehniskajā blokā ir fantastiski uzticami darbinieki, gan arī mārketinga sadaļā, un mēs jau arī audzinām jaunos. Mums ir vairāki jauni darbinieki. Ir tādi, kurus mēs audzinām no gada uz gadu.”

„Nav mazsvarīga politika,” Lūkinas teikto turpināja Žagars. „Ja godīgi, līdz šīm vēlēšanām, 1.jūnijam, mēs pieļāvām, ka var taču sakrist savādāks politiskais sastāvs un viņu domas sakrīt tā, ka viņi negrib tādu aktivitāti Cēsīs. Tad varētu kaut kas arī nomainīties, bet vismaz šis politiskais sastāvs, kas tagad ir Cēsīs it kā ir apliecinājis to, ka viņi grib festivālu turpināt.”

„Tā ir trešā obligāti nepieciešamā lieta, lai pilsēta gribētu festivālu,” atzīst Cēsu mākslas festivāla direktors. „Ja ir nauda un komanda, un ja pilsēta to grib, tad festivāls būs.”

Savukārt Indra Lūkina pauda uzskatu, ka festivāla norisei vēl nepieciešami skatītāji.

Skatītāji būs vienmēr,” uz Lūkinas papildinājumu atbild Žagars. „Latvieši mīl mākslu un kultūru, un viņi vienkārši būs vienmēr.”

Kā ziņots, mākslas festivāls "Cēsis 2013" šogad notiks no 28. jūnija līdz 20. jūlijam un piedāvās 32 notikumus vizuālās mākslas, mūzikas, kino, teātra un pat gastronomijas jomās.

Septītajā norises gadā festivāla programmā iekļautas trīs izstādes, kas kopumā piedāvā iepazīt 19 mākslinieku darbus no desmit valstīm, četras teātra izrādes, no kurām trīs – jaunā, provokatīvā, veiksmīgu starptautisku karjeru uzsākušā Latvijas režisora Vladislava Nastavševa iestudējumi, divas savdabīgas performances – viena laikmetīgās mākslas, otra laikmetīgās gastronomijas jomā, Valentīnas Freimanes izvēlētas britu kino klasikas 13 filmas, kā arī deviņi mūzikas notikumi – no intīmas mūsdienu kamermūzikas solo instrumentiem Cēsu pils klētī ar 150 vietām līdz populārai Raimonda Paula un itāļu kinomūzikas programmai Pils parka estrādē vairākiem tūkstošiem klausītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti