Cēsīs atklās Ņujorkas «Elles ķēķa» mākslinieka Rolanda Kaņepa darbu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pasaules latviešu mākslas centra (PLMC) galerijā Cēsīs 3. jūlijā atklās Ņujorkas mākslinieka Rolanda Kaņepa (1925-2011) darbu izstādi, informēja izstādes rīkotāji.

Kā norāda PLMC direktors Kārlis Kanderovskis, nodibinājums turpina savu misiju iepazīstināt Latvijas sabiedrību ar daudzveidīgo diasporas mākslinieku kolekciju. Rolanda Kaņepa darbi vienkopus Latvijā tiek izstādīti pirmo reizi. Viņa mākslas darbi bija pretrunā Ņujorkas mākslas tā laika tendencēm un tomēr atspoguļo Ņujorku: reizē vecas un jaunas, spilgtas, klaustrofobiskas un vienlaicīgi drosmīgas idejas, kas rosina uz sarunu – ideāls temats rosīgajās ''Elles ķēķa'' kafejnīcās un bāros.

Mākslinieka radošā mantojuma pētnieks Kārlis Vērdiņš atzīmē: “Gleznotāja Rolanda Kaņepa māksla ir apžilbinošs un mulsinošs tēlu karuselis, kas latviešu trimdas mākslas scēnā iekļaujas ar grūtībām – lielās kailfigūras viņa darbos, kas dažkārt tiek piesegtas ar mūsdienīgu veļu un drēbēm (šo paņēmienu iespējams izskaidrot gan ar popārta ietekmi, gan ar vecmeistaru paradumu rādīt Bībeles svētos laikmetīgā apģērbā), kā arī uzkrītošā miesas un seksualitātes klātbūtne satrauca konservatīvos izstāžu apmeklētājus.”

Nodibinājums “Pasaules latviešu mākslas centrs” Cēsīs atvēra pirmo galeriju 2014. gada vasarā ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara rezultātā ārpus Latvijas devušies latviešu mākslinieki un ārzemēs dzīvojošā jaunā mākslinieku paaudze.

Rolanda Kaņepa darbs
Rolanda Kaņepa darbs

Izstāde būs atvērta līdz 11. septembrim. Apmeklētājiem pieejams izstādes katalogs.

"Elles ķēķis" bija neformāla modernistiski noskaņotu latviešu rakstnieku un mākslinieku grupa 20. gadsimta. 50.-60. gados Ņujorkā, kas savu nosaukumu  ieguva no necila Ņujorkas rajona (Hell's kitchen) Manhetenas rietumu pusē netālu no Hudzonas upes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti