Kultūras ziņas

Rūtentāla idejas latviešu izstādē Maskavā

Kultūras ziņas

"Pelikāns tuksnesī" dzīvo Latgalē

Ceļošana gleznās un fotogrāfijās

Ceļošana gleznās un fotogrāfijās izstādē Mūkusalas mākslas salonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūsdienās notvert brīvdienu braucienu spilgtākos mirkļus neprasa daudz piepūles. Katram kabatā ir mobilā ierīce, kas vienā mirklī spēj iemūžināt tādas vietas kā Luksemburgas dārzus Francijā vai Pērnavas piejūras ainavas. Mūksalas mākslas galerijas izstādēs "Ārzemes. Gadījums 1" un "Ārzemes. Gadījums 2" ir iespēja apskatīt, kā pie ārzemju "tiešajiem mākslas iespaidiem" tika piedzīvojumu meklētāji gadsimta sākumā.

Mākslinieki ir ceļojuši visos laikos, un mēs ikdienā neiedomājamies, ka šie ceļojumi ir notikuši ne tikai mūsdienās, bet arī 18., 19.un 20.gadsimtā. Gadsimta sākumā tā bija tāda normāla prakse, ka, absolvējot, piemēram, Pēterburgas mākslas akadēmiju, labākie studenti saņēma stipendijas ārzemju braucieniem, kā tas bija, piemēram, Purvīša gadījumā," stāsta izstādes kuratore Līga Lindenbauma.

Izstādē ir divas paralēlas ekspozīcijas, kurās redzams, kā, mainoties laikam, politiskai, sociālajai un kultūras situācijai, mainās arī ceļojumu maršruti.

Salona Lielajā zālē skatāma latviešu 20.gadsimta glezniecībai un grafikai veltīta sadaļa jeb "Ārzemes. Gadījums 1". Latviešu vecmeistaru Ģederta Eliasa, Jāzepa Grosvalda, Edgara Iltnera, Eduarda Kalniņa, Ludolfa Liberta, Vilhelma Purvīša, Romana Sutas, Niklāva Strunkes, Jaņa Rozentāla un citu mākslinieku darbi no salona kolekcijas iezīmē populārākos latviešu mākslinieku ceļojumu maršrutus un ietekmju avotus no 20.gadsimta sākuma līdz 80.gadiem.

Salona Mazajā zālē "Ārzemes. Gadījums 2" skatāmi latviešu mākslinieku - fotogrāfu darbi, kuri tapuši tai pašā ģeogrāfiskajā areālā, kur iepriekšējo periodu mākslinieku darbi. Latvijas fotomākslas klasiķu Egona Spura un Jāņa Kreicberga fotogrāfijas iezīmē specifisko reportāžas žanra kā vizuālās informācijas nozīmi padomju periodā. Jaunāko latviešu autoru Ievas Epneres, Ivara Grāvleja, Reiņa Hofmaņa un Alņa Stakles fotosērijas - sociālkritiski un antropoloģiski ainavas un vides pētījumi - demonstrē mūsdienu mākslas dažādās prakses.

Šis dubultais dalījums, paralēlie stāsti ir mēģinājums parādīt, ka nav svarīgi, kāda ir mākslas forma - vai tā ir tradicionāla, vai tā ir laikmetīga. Caur šīm formām mēs varam uztvert stāstus," norāda izstādes kuratore Līga Lindenbauma.

Pagājušā gadsimta un mūsdienu mākslas piekritējiem izstādi Mūkusalas mākslas galerijā iespējams apmeklēt līdz 14.jūnijam. Izstāde "Ārzemes. Gadījums 2" notiek festivālā "Rīgas fotomēnesis 2014", kas ir "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti