Atklās skaņu mākslas izstādes «Skan II» otro posmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1.jūlijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā tiks atklāts skaņu mākslas izstādes "Skan II" otrais posms.

Otrajā "Skan II" posmā, kas ilgs no 1. līdz 20.jūlijam, tiks prezentēti starptautiski pazīstamu skaņu mākslinieku un mūziķu jaundarbi, kas radīti īpaši šai izstādei un Botāniskā dārza telpām, tādā veidā uzsverot skaņu mākslas īpašo spēju atspoguļot ekspozīciju telpu akustiskās un arhitektoniskās īpašības.

Atšķirībā no izstādes pirmā posma šoreiz vairāki darbi atradīsies ārā, tostarp Evelīnas Deičmanes veltījums Pārdaugavas koka arhitektūrai - darba pirmo daļu varēs aplūkot tagad, bet otro - izstādes trešajā posmā. Ārdurvīs tiks izstādīts arī skaņu mākslas pioniera Maksa Īstlija jaundarbs.

Mākslinieku Heimo Latnera un Judītes Laubas skaņu instalācija "Silbadores" veltīta Kanāriju salās dzimušās un šobrīd apdraudētās svilpienu valodas "el silbo" apzināšanai no mākslinieciskas perspektīvas. Botāniskā dārza Palmu mājā tas būs klausāms līdz 20.jūlijam, taču atklāšanas pasākumā darbs tiks papildināts ar īpašu performanci, kurā piedalīsies svilpošanas meistars Kiko Korea, kurš nāk no Kanāriju salām un kopš dzimšanas pārvalda "el silbo" valodu, kas balstīta tikai un vienīgi uz svilpošanas tehnikām. Tā kā "el silbo" var pārveidot jebkuru valodu svilpienos, "Silbadores" instalācijā pirmo reizi "el silbo" tehnikā tiks svilpots teksts latviešu un krievu valodā.

Botāniskā dārza observatorijā būs uzstādīta instalācija "Lejup lejup lejup lejup", ko radījuši zviedru konceptuālie mākslinieki K.M. fon Hausvolfs un Leifs Elgrēns, kas pazīstami arī kā minimālistiska avangarda mūziķi. Katrs observatorijas stāvs, ieskaitot pagrabu, no iekšpuses tiks nokrāsots atšķirīgā krāsā, un katrā stāvā būs dzirdama kosmiskas asociācijas rosinoša skaņa.

Izstādē "Skan II" otrajā posmā piedalās mākslinieki Tommi Grenlunds un Peteri Nisunens (Somija), Leifs Elgrēns un K.M. fon Hausvolfs (Zviedrija), Heimo Latners un Judīte Lauba (Vācija), Makss Īstlijs (Lielbritānija), Anke Ekarda (Vācija), Evelīna Deičmane (Latvija), RIXC un Voldemārs Johansons (Latvija).

Izstādes "Skan II" otrais posms Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā tiks atklāt 1.jūlijā plkst. 18. Pēc "Skan II" otrā posma Botāniskajā dārzā no 25.jūlija līdz 24.augustam būs skatāma vēl viena ekspozīcija. Izstādi rīko nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība "Skaņu mežs" sadarbībā ar nodibinājumu "Rīga 2014".

Izstādes "Skan II" pirmā posma ekspozīcija

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti