Labrīt

Privātās medicīnas pārstāvji vērtēs Covid naudas veselībai izlietojuma efektivitāti

Labrīt

Putina dekrēts par norēķiem tikai rubļos par dabasgāzi vairāk domāts Krievijas sabiedrībai

Anatomijas muzejā ienāk māksla. Elīzas Māras izšūtā sirds un pasākums "Adatomija"

Ar mākslu par zinātni. Izšūtā sirds un pasākums «Adatomija» Anatomijas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunais Anatomijas muzejs savā darbībā aizvien plašāk iesaista mākslu, uzskatot, ka tas ir labs veids, kā muzeja kolekciju skatītājiem padarīt interesantāku un pieejamāku. Muzejā jau bijusi skatāma starptautiska medicīnas mākslas izstāde, māksla ir klātesoša arī muzeja ekspozīcijā, savukārt sestdien tur notiks pasākums "Adatomija", kas ir muzeja sadarbības projekts ar mākslinieci Elīzu Māru. Viņa vadīs sirds anatomijas izšūšanas meistarklasi, uz kuru aicināti interesenti gan ar, gan bez priekšzināšanām kā anatomijā, tā izšūšanā.

Elīza Māra ir Londonas Karaliskās rokdarbu skolas absolvente un viņas veidotais darbs "Asiņojošā sirds" papildina Anatomijas muzeja ekspozīciju.

"Lūk, mēs šobrīd esam pie vitrīnas, kuras tēma ir asinsrite, un ļoti labi var redzēt – ir anatomiskie preparāti, ir modeļi, un tad ir arī nedaudz mākslas. Šeit var redzēt Elīzas Māras izšuvumu "Asiņojošā sirds"," ar vitrīnā redzamo iepazīstina Kaspars Zaltāns, Anatomijas muzeja izglītības projektu vadītājs. Elīzas Māras mākslas darbs ekspozīciju papildina kopš šī gada Valentīna dienas, un simbolizē to, ka māksla un anatomija iet ciešā sazobē jau daudzus gadsimtus.

Elīzas Māras izšūtā sirds
Elīzas Māras izšūtā sirds

Kaspars Zaltāns uzsver: "Un šajā vitrīnā var ļoti labi redzēt – te ir arī vēsturisks zīmējums ar sirdi no 1920. gadiem, un blakus ir tieši tas preparāts, kas ir zīmēts. Tā kā mēs redzam, ka māksla palīdz skaidrot anatomiju kā 2020. gados, tā 1920. gados, un tāpat atpakaļ līdz renesansei."

Jaunais Anatomijas muzejs mākslu izvirzījis kā vienu no galvenajiem saziņas veidiem, lai skatītājiem muzeja kolekciju padarītu saistošāku un pieejamāku.

Jau pati muzeja ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Mākslas akadēmiju, tostarp tajā redzamās 3D animācijas, tāpat muzejā notiekošās izstādes un pedagoģiskās nodarbības tiek veidotas ciešā sazobē ar mākslu.

"Mēs nesen beidzām starptautisku biomākslas un medicīnas mākslas izstādi, kurā piedalījās septiņi mākslinieki no visiem kontinentiem. Šobrīd mēs jau organizējam nākamo mākslas izstādi," stāsta Kaspars Zaltāns. "Bet arī ikdienas darbā māksla ir tā valoda, kā mēs nododam tālāk stāstu par anatomiju, īpaši ar skolām strādājot. Mums ir divas muzeja pedagoģiskās nodarbības, kas abas fokusējas uz zīmēšanu. Mums ir galvaskausa zīmēšanas nodarbības un sirds zīmēšanas nodarbības."

Šo sestdien būs kārta atkal jaunam mākslas pasākumam – muzejā izšūšanas meistarklasi pasniegs māksliniece Elīza Māra, kuras izšūtā sirds šobrīd apskatāma muzeja ekspozīcijā.

Meistarklase nosaukta par "Adatomiju", jo, kā saka pati māksliniece, – tā anatomiju ļaus iepazīt caur adatas aci.

Elīzai Mārai ir Latvijas māksliniekiem netipiska izglītība – viņa absolvējusi Londonas Karalisko izšūšanas skolu. Māksliniece skaidro: "Tā ir tāda ļoti specifiska izglītība. Es esmu ieguvusi bakalaura grādu tieši izšūšanā ar roku, kas ir ļoti nišēta profesija. Bet tas bija kaut kas tik ļoti mans! Neko citu labāku, ideālāku sev es nevarēju iztēloties. Šī skola ļoti motivē, lai students izšuvumu veidotu modernu un laikmetīgu, bet tomēr balstoties uz tradicionālajām tehnikām, vērtībām."

Elīza Māra
Elīza Māra

Elīza Māra darbojas kā māksliniece, dizainere, pasniedz izšūšanas meistarklases, bet viņas pamatdarbs ir Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedrā.

Viņas izšūtā sirds, kas tagad apskatāma Anatomijas muzejā, tapa kā mācību darbs, tajā viņa atklājusi gan savu profesionālo meistarību, gan savas sirds sajūtas: "Tas bija ļoti interesanti, jo studiju ietvaros mums bija norādīts, ka tam ir jābūt 3D izšuvumam. Tā bija pirmā reize, kad mēs eksperimentējām to celt virs plaknes, un bija ļoti saistoši par to domāt telpiski, bet tomēr ne tā, ka tas ir pilnīgs 3D, ka tas tomēr ir kaut kādā plaknē. Simboliskā ziņā tas arī bija zīmīgi. Tas bija pats kovida sākums. Tikko robežas bija aiztaisītas ciet, es biju iesprostota Londonā, savā dzīvoklī. Tas bija laiks, kad es ļoti gaidīju pie sevis ciemos mammu un sapņoju, ka es pati Lieldienās varēšu aizbraukt mājās. Tāds ļoti emocionāls laiks. Tieši pirms aizvēra robežas, pie manis uz īsu bija atbraucis tagadējais vīrs, toreizējais draugs.

Tā sirds bija jāuzšuj, un gribot negribot tajā ietilpinājās arī visas manas tā brīža emocijas. Tā sirds ir manējā."

Elīzas Māras izšūtā sirds
Elīzas Māras izšūtā sirds

Izsludinātā izšūšanas meistarklase Anatomijas muzejā izpelnījusies lielu atsaucību, visas vietas jau ir aizpildītas, bet Elīza Māra cer, ka tai sekos arī nākamās.

Pirmā Elīzas Māras izšūšanas meistarklase "Adatomija" Anatomijas muzejā notiks sestdien, 2. aprīlī. Muzejs gatavo arī jaunu starptautisku izstādi no Anglijas, ko vaļā varētu vērt gada otrajā pusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti