Labrīt

Ukrainas ekonomika 2 gadus pēc iebrukuma kļūst spēcīgāka, joprojām atkarīga no palīdzības

Labrīt

Rihards Kozlovskis: Atsākušies mēģinājumi nelegāli šķērsot Latvijas robežu

Varēs ielūkoties mākslinieces Laimdotas Malles darbnīcā Anatomijas muzejā

«Sulīgs process» – varēs ielūkoties mākslinieces Laimdotas Malles darbnīcā Anatomijas muzejā

Jau ierasts, ka Anatomijas muzejs veido sadarbības projektus ar māksliniekiem, bet šogad tas uzsācis vēl nebijušu praksi. Kopš janvāra muzejā rezidē jeb uz vietas strādā māksliniece Laimdota Malle, kura veido mākslas darbus, iedvesmojoties no muzeja kolekcijas. Viņas darbošanos caur stikla durvīm var vērot arī ikviens muzeja apmeklētājs. Sākot no piektdienas, 23. februāra, radošā procesa smalkumus būs iespēja redzēt daudz plašākam skatītāju lokam, jo katru piektdienu notiks stundu garas tiešraides no Anatomijas muzeja. Tās varēs vērot muzeja "Facebook" kontā no pulksten 14.00 līdz 15.00.

Muzeja otrajā stāvā atrodamas stiklotas durvis – arī ikdienā, apmeklējot muzeju, pa tām ikviens var ielūkoties. Tagad tur gandrīz uz pusgadu ierīkota mākslinieces Laimdotas Malles darbnīca. Tā ir ļoti interesanta pasaule. Līdzās mākslinieka piederumiem uz galdiem redzamas lupas, knaibles un stieples, plītiņa un katli, kuros kausē vasku un parafīnu, kā arī kaulu un atsevišķu skriemeļu atlējumi dažādos materiālos.

No kreisās: māksliniece Laimdota Malle un Anatomijas muzeja vadītāja Ieva Lībiete.
No kreisās: māksliniece Laimdota Malle un Anatomijas muzeja vadītāja Ieva Lībiete.

Uz mākslinieces darbgalda ir kādas kaulu grupas atlējums kombinācijā ar stieplēm, kas būs viens no topošā mākslas darba elementiem, stāsta Laimdota Malle: "Es šobrīd strādāju ar šo vienību, kas ir tāds kā nospiedums no mugurkaula. Pēc tam jau visi šie elementi tiks savienoti kopā īstajā darbā. Tas, ar ko es varu šobrīd tiešā veidā strādāt, galvenokārt ir kauli. Es tiem nenodaru bojājumus, tas ir drošs process. No sākuma tiek paņemts oriģināls, tas tiek nokopēts ar silikona formu. Pēc tam tiek izmēģināti dažādi materiāli, kas tiek lieti iekšā, un plus vēl, protams, ir apstrādes process."

Māksliniece Laimdota Malle.
Māksliniece Laimdota Malle.

Tieši Laimdotas Malles darbnīca Anatomijas muzejā iederas ļoti organiski, jo viņas darbos arī līdz šim varēja saskatīt ko ļoti līdzīgu šī muzeja eksponātu estētikai. Tajos bieži vien saspēlējas cilvēka ķermeņa un dabas elementi, kas ir kā simbols visa vienotajam veselumam. Darbs ar muzeja eksponātiem viņā tikai vēl vairāk apstiprinājis šo atziņu, teic māksliniece: "Tas nebeidz pārsteigt, cik mūsu organisms un ķermenis ir grezns, skaists un smalks. Un ir brīnumaini atrast lietas, kas ir ļoti līdzīgas dabas elementiem, līdz ar to tā saspēle darbos redzamajai metaforai, ko es cenšos atrast, ir – ka mēs esam visi vienoti."

No dabas elementiem šobrīd darba procesā iesaistītas valriekstu čaumalas un ķērpji, kas arī radīs savu vietu topošajos mākslas darbos saspēlē ar cilvēka ķermeņa elementiem.

Pati izstādes tapšana ir aizraujošiem eksperimentiem pārpilns process, tādēļ Laimdota Malle nolēmusi tajā dalīties ar plašāku skatītāju loku tiešraidēs, kas notiks vienreiz nedēļā:

"Tas ir tāds ļoti sulīgs process, tā ir veidošana, liešana, grebšana, tonēšana, kad, teiksim, tinte ieplūst poriņās skulpturālajai ņurkai. Līdz ar to mēs tajā nolēmām dalīties."

Procesa rezultātā taps no dažādu elementu kopuma veidotas skulpturālas instalācijas, katra ievietota organiskā stikla ietvarā.

Laimdotas Malles darbnīca
Laimdotas Malles darbnīca

Muzeja vadītāja Ieva Lībiete stāsta, ka iecere par mākslinieka rezidenci muzejā lolota jau ilgāku laiku un Laimdota Malle ir ļoti piemērota māksliniece to beidzot sākt arī īstenot: "Mākslinieka klātbūtne kolekcijā ienes pavisam citu perspektīvu. Mums ir pašiem ārkārtīgi interesanti vērot, kas notiek darbnīcā, kā Laimdota mijiedarbojas gan ar mums kā muzeja kolektīvu, gan kā viņa strādā ar mūsu kolekcijas preparātiem."

Sākot no piektdienas, 23. februāra, katru piektdienu muzeja "Facebook" kontā būs vērojama tiešraide no pulksten 14.00 līdz 15.00. Rezidence noslēgsies maija nogalē, bet izstādi, kuras darbi būs integrēti muzeja ekspozīcijā, atklās šī gada beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti