Kultūras ziņas

Jānim Rokpelnim – 70!

Kultūras ziņas

"Latgaliešu rulete" atklāj cilvēka dvēseli

Augļi, krāsas un "Erotiskie sapņi"

Anete Lesīte: Neiespējamā misija, kas kļuva par iespējamo misiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"To var to saukt par neiespējamo misiju, kas kļuva par iespējamo misiju," tā māksliniece Anete Lesīte raksturo nozīmīgā pagrieziena punktu savā dzīvē, kad paralēli intensīvam žurnālistes darbam Latvijas Televīzijā  pēc 30 gadu vecuma viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). Labs atspēriena punkts šim solim bija LMA sagatavošanas kursi, kā arī viņas padziļinātā interese par mākslu kopš bērnības. Kalnciema kvartāla galerijā Rīgā piektdien, 2.oktobrī, tiks atklāta Anetes Lesītes pirmā personālizstāde "Erotiskie sapņi".

Anete Lesīte pazīstama kā LTV žurnāliste, bet kopš šī gada ir arī diplomēta māksliniece, ieguvusi maģistra grādu LMA. Savā pirmajā personālizstādē viņa rāda lielformāta gleznas, kuru tēma ir mūžīgais stāsts par vīrieša un sievietes attiecībām. Darbu centrā ir augļu un dārzeņu tuvplāni, kuros var samanīt erotiskus un intīmus motīvus

"Vieni cilvēki iet dziedāt korī, citi iet uz deju kolektīviem, bet es nolēmu no darba brīvajā laikā sākt apmeklēt Mākslas akadēmijā sagatavošanas kursus, jo patiesībā tā zīmēšana, gleznošana man ir tuvas no bērnības, tikai tas bija atlikts un aizmirsts, un tad tas ceļš vienkārši aizgāja," saka Anete Lesīte.

Savu žurnālistes pieredzi Anete Lesīte izjūt kā ļoti vērtīgu bagāžu, esot māksliniecei. Turpmāk viņai ir iecere abas sfēras arī sintezēt: "Manī žurnālists nevaid miris, šī zinātkāre un vēlme tekstu, informāciju vai video sapludināt ar gleznoto vai telpisko pasauli - es mēģinu šobrīd izdomāt veidu un ceļu, kā to tālāk taisīt."

Savā pirmajā personālizstādē "Erotiskie sapņi" Anete Lesīte rādīs lielformāta gleznas, kas izstrādātas maģistra darbam. Ierosme tām radusies Sicīlijā, kur Anete Lesīte vienu gadu studēja Palermo mākslas akadēmijā "Erasmus" apmaiņas programmā.

"Ejot Sicīlijā uz Mākslas akadēmiju regulāri garām tirgum un skatoties uz augļiem un dārzeņiem, dzīvojot savā fantāziju pasaulē, kas arī ir saistīta ar vīrišķā un sievišķā mūžīgo saspēli, man šī ideja saslēdzās kopā - vai ir iespējams uz augļiem paskatīties citādi. Tā nedaudz ar intīmu, erotisku pieskaņu, neko tieši nepasakot, jo tas viss jau notiek mūsu galvā, kad mēs ieraugām. Bet tad, kad uzglezno kaut kādu rakursu vai fragmentārismu, tad tu secini, ka, jā, ir jau mūžīgais tas simboliskums. Ir viņš un viņa, sievišķās formas, vīrišķās formas," stāsta Anete Lesīte.

Šo mūžīgo simbolismu, strādājot pie maģistra darba, Anete Lesīte pētījusi padziļināti, atklājot, kas tas caurvij visu mākslas vēsturi, no senajiem alu zīmējumiem un auglības dievu skulptūrām līdz modernistu un sirreālistu fantāzijām.

"Tā informācija aiziet vēl senāk, senāk un senāk, un visur parādās falliskie simboli un sievišķie simboli. Tad tu secini - es jau neesmu neko nepiedienīgu uzgleznojis, es vienkārši esmu uzgleznojis augļus, kuros vienkārši ir iespējams saskatīt šo vīrieša un sievietes pasaules saspēli," norāda Anete Lesīte.

Kā izrādās, idejas un fantāzijas transformējušās ne tikai lielformāta gleznās, bet vēl kādā - Anete Lesīte dzīvē ļoti svarīgā veidolā: "Kā es saku - no šādām idejām rodas arī bērni. Ne velti saka reizēm - jebkura mūsu ideja ir spējīga materializēties vai arī patiesībā mums tās idejas rodas tajā mirklī, kad tās ir aktuālas. Kad es sāku strādāt pie šīs tēmas, dzīvojot Sicīlijā, bet regulāri braucot uz Latviju, es apjautu, ka būšu māmiņa, ja liktenis būs labvēlīgs. Līdz ar to daļa no tiem darbiem ir gleznoti ar manu mazo meitiņu puncī vēl."

Anetes Lesītes darba vadītājs, LMA rektors, profesors Aleksejs Naumovs Anetes ceļu mākslā redz kā daudzsološu, un skatītāji par to jau varēs pārliecināties viņas pirmajā izstādē. "Tie augļi ir ļoti veiksmīgi, un, kas mani priecē, tie ir arī monumentāli. Tie, protams, nav vulgāri, bet tas pavediens tomēr tāds erotisks ir. Viņai piemīt spēja labi komponēt, interesanti, neordināri pasniegt savu darbu, un viņai ir laba krāsu izjūta," vērtē Aleksejs Naumovs.

Kā vēstīts, Anetes Lesītes personālizstāde "Erotiskie sapņi" Kalnciema kvartāla galerijā Rīgā būs skatāma no 2.oktobra līdz 24.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti