Labrīt

Pētījums par ārstiem gulaga nometnēs. Intervija ar profesoru Denu Hīliju

Labrīt

Situācija mājokļu kreditēšanā reģionos uzlabojas, aizvien ir klupšanas akmeņi

Izstāde "Āgenskalna adreses" ir Zanes Neimanes mīlestības apliecinājumiem šim rajonam

Zanes Neimanes personālizstāde – atzīšanās mīlestībā Āgenskalnam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms sešiem gadiem gleznotāja Zane Neimane pārcēlās dzīvot uz Āgenskalnu. Tolaik viņai ne prātā nenāca, ka viņu šī apkaime tik ļoti spēs savaldzināt, ka viņa pievienosies Āgenskalna patriotu pulkam. Bet tā ir noticis, un kā viens no mīlestības apliecinājumiem šim Rīgas rajonam būs viņas personālizstāde "Āgenskalna adreses". To atklās ceturtdien Kalnciema kvartāla galerijā.

Gleznās viņa atklāj savu mākslinieces redzējumu uz septiņām ēkām, kam ir īpaša nozīme gan Āgenskalna vidē, gan pašas autores dzīvē.

Zanei Neimanei ir laba sadarbība ar Pārdaugavas radošo centru, un šai saistībā izstādē varēs noklausīties arī vairāku ēku stāstus no nesen izveidotā Āgenskalna koka arhitektūras audiogida.

Latvijas Radio ar gleznotāju tikās pie ēkas Lapu ielā 19, kas arī iemūžināta vienā no viņas gleznām.

"Jā, Lapu iela 19 ir viena no gleznā iekļautajām ēkām. Mans personiskais stāsts saistībā ar šo ēku ir tāds, ka es tik tiešām pati tajā gribēju dzīvot, mēs vienu no tiem dzīvokļiem gājām skatīties, arī tad, kad bija renovācijas darbi, ar pukstošu sirdi sekojām līdzi. Un tas ir tas privātais iekšējais dzinulis, kas to visu ir "aizķēris", un ar to ir sākusies šī cikla sērija," stāsta māksliniece.

Zanes Neimanes sapnis dzīvot tieši šajā nesen renovētajā ēkā Lapu ielā 19 gan neīstenojās, taču viņa dzīvo turpat netālu Lapu ielas galā.

Savulaik viņa dzīvoja dažādās Rīgas vietās, uz Āgenskalnu pārcēlās vien pirms sešiem gadiem gluži vai nejaušības dēļ, un pat nenojauta, cik ļoti viņai šeit iepatiksies.

"Sākumā īstenībā sajūta bija diezgan bēdīga, jo izskatījās diezgan nošņurkušas tās mājas, man likās – kur gan es esmu nokļuvusi! Bet laikam ejot, ēkas attīstījās, tika atjaunotas, un vēl es apmeklēju tādas interesantas Ilgoņa Lindes vēsturiskās lekcijas, kurš sniedza vēsturisko skatījumu, piemēram, par šeit redzamajām muižiņām, un tādējādi manās acīs arvien vairāk cēlās šī rajona vērtība, radās patriotisma sajūta un gribējās to vairāk arī parādīt citiem un piesaistīt uzmanību," turpina Zane Neimane.

Zanes Neimanes gleznās iemūžinātas septiņas gan apkaimei, gan arī viņai personiski nozīmīgas ēkas, to vidū Švarcmuiža un Šrēdera nams, kas atrodas Daugavgrīvas ielā, arī Kalnciema kvartāla galvenās ēkas.

Zanes Neimanes darbs no izstādes "Āgenskalna adreses"
Zanes Neimanes darbs no izstādes "Āgenskalna adreses"

"Tā ir iekļauta gleznu ciklā tāpēc, ka tas ir mans pirmais iespaids par Āgenskalnu. Neko par šo vietu un Pārdaugavu kopumā nezinot, kas man bija pilnīgi sveša, dzīvojot otrā krastā, es pirms aptuveni 10 gadiem sāku braukt uz šejieni Kalnciema kvartāla tirdziņa dēļ. Tas bija kaut kas jauns, nebijis, īpašs. Tāpēc tās mājas man ir iekļautas, jo tās bija pirmās," skaidro māksliniece. "Es gribēju izcelt tieši atjaunotās ēkas un tādējādi pateikt savu paldies visiem iesaistītajiem īpašniekiem un būvniekiem, kas to ir veikuši, jo tas ir tas, kādēļ Āgenskalns atdzimst, atplaukst un izskatās glītāks, nekā kādreiz ir bijis."

Zanes Neimanes darbs no izstādes "Āgenskalna adreses"
Zanes Neimanes darbs no izstādes "Āgenskalna adreses"

Vēl pavisam nesen, augusta vidū, atklāts Āgenskalna koka arhitektūras audiogids par desmit objektiem, četri no tiem redzami arī Zanes Neimanes gleznās, un šos četrus audiogida stāstus varēs noklausīties arī izstādē. Gleznotāja cer, ka pēc tam izstādes apmeklētāji vēlēsies iet arī dabā aplūkot gan viņas gleznās redzamās ēkas, gan atrast arī pārējos audiogida maršrutā iekļautos objektus:

"Tas viss tik ļoti organiski saslēdzās kopā – man gleznas ar tām pašām vērtībām, viņiem audiogids, un tad mēs kaut kā tā viens otru papildinājām," uzsver Zane Neimane.

FRAGMENTS NO AUDIO GIDA: "Tu šobrīd atrodies vietā, kur dzīvojis cilvēks, kuram ar Āgenskalnu ir bijusi vistiešākā saikne. Šeit, šajā vietā, tiesneša un Rīgas virskonsistorijas prezidenta Heinriha fon Hāgena vajadzībām tika uzcelta muiža, ko nodēvēja par Hāgena muižu. Laikam ejot, te izveidojās neliels ciems, ko vēlāk tautā sāka dēvēt par Hagensberg. Latviešiem bija grūti izrunāt "h", tādēļ latviskojot, palika pie nosaukuma – Āgenskalns."

Līdzās stāstam par Hāgena muižu, kas vēlāk pārsaukta par Švarcmuižu, ar audiogida palīdzību var iepazīt arī Šrēdera nama vēsturi, kas ir viena no vēsturiski senākajām ēkām, kas saglabājusies līdz mūsdienām.

FRAGMENTS NO AUDIO GIDA: "Mans ceļabiedr! Šis ir nams, kurā sastopas baroks, klasicisms un pat rokoko. Iespaidīgi! Un šīs durvis šķiet kādu laiku jau aiznaglotas, bet neiznīcinātas."

Audiogids aicina iepazīt arī par Kapteiņu namu saukto ēku Kristapa ielā, ko projektējis Alfrēds Ašenkampfs un kuru kā senu svētnīcu allaž apdzīvo bariņš baltu dūju, arī Eižena Laubes tautiskā romantisma stilā celto māju Lapu ielā 17 un izteiksmīgo agrā jūgendstila paraugu – māju Baložu ielā 10, kam īpašu šarmu piešķir arī tas, ka tajā savulaik dzīvojis kāds ļoti īpašs cilvēks.

FRAGMENTS NO AUDIO GIDA: "Viņa talants bija dzirkstošs, putojošs, ironisks un grotesks. Vienā vārdā sakot, šeit dzīvoja vārda meistars, viens no izcilākajiem latviešu rakstniekiem Marģeris Zariņš. Viņš bija tik spilgta personība Āgenskalnā, ka gandrīz visi bija pārliecināti, ka smalkais nams Baložu ielā 10, bija viņa paša izdomāts un radīts."

Katru audiogida stāstu ierunājis kāds sabiedrībā zināms un ar Āgenskalnu saistīts cilvēks, un audio materiāls papildināts ar komponista Jēkaba Nīmaņa skaņu ainavu.

Gan nesen atklātā audiogida, gan arī gaidāmās Zanes Neimanes izstādes "Āgenskalna adreses" galvenais mērķis ir ieinteresēt arī citus par Āgenskalna īpašo burvību.

Izstādi atklās ceturtdien, 2. septembrī, Kalnciema kvartāla galerijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti