Nacionālais mākslas muzejs piedāvās norises senioriem, cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem un uztveres grūtībām

Rūpējoties par kultūras un informācijas pieejamību dažādām sabiedrības grupām, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir radījis pielāgotas norišu programmas senioriem, cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem un uztveres grūtībām. Papildus tam ieviesti vairāki risinājumi individuālā muzeja apmeklējuma pieredzes uzlabošanai, informēja muzejā.

Nodarbības senioriem ar mākslas terapeitu

Sākot ar septembri, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) cikliski norisinās grupu nodarbības senioriem, kurās caur mākslas vērošanu un radošo procesu vecāka gadagājuma cilvēkiem iespējams socializēties, kā arī uzlabot emocionālo un garīgo labsajūtu drošā un pieņemošā vidē. Nodarbību laikā sertificētas mākslas terapeites Diānas Sergas vadībā dalībnieki aicināti reflektēt par personīgajām robežām, iedziļināties "robežu" definīcijā un pārdomāt termina nozīmi savā ikdienā. Interesenti var pieteikties gan individuālām norisēm, gan visam nodarbību ciklam.

Ekskursijas ar zīmju valodas tulkojumu

Lai sekmētu informācijas pieejamību par vizuālo mākslu cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, reizi mēnesī LNMM piedāvā apmeklēt ekskursiju ciklu ar zīmju valodas tulkojumu. Atvērtās ekskursijas notiek katra mēneša otrajā svētdienā pulksten 12.00. Mākslas zinātnieka Eduarda Dorofejeva un zīmju valodas tulces Egijas Salacietes vadībā dalībniekiem ir iespēja izzināt ne tikai Latvijas mākslas vēstures aizraujošākos stāstus muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās, bet arī šī brīža mākslas aktualitātes izstāžu zālēs.

Radošas nodarbības cilvēkiem ar uztveres grūtībām

Sadarbībā ar fondu "FAVEO" un tās vadītāju mākslas zinātnieci Ievu Rosni LNMM piedāvā pielāgotu nodarbību ciklu cilvēkiem ar uztveres grūtībām. Norišu dalībniekiem ir iespēja izzināt muzeja ekspozīcijas un izstāžu zāles, kā arī attīstīt savas radošās prasmes, praktiski strādājot kopā ar tādiem Latvijas māksliniekiem kā Sandra Strēle, Artūrs Analts, Ieva Krūmiņa, Diāna Janušone, Olga Šilova un Kristians Brekte. Lai sekmētu saliedētas sabiedrības veidošanos, programmas nodarbībās aicina piedalīties ikvienu interesentu, it sevišķi cilvēkus ar uztveres grūtībām un viņu ģimenes locekļus vai atbalsta personas. Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmā.

Pieejamāks muzeja apmeklējums

Ērtākai izstāžu apskatei un nesteidzīgai mākslas baudīšanai apmeklētāji, īpaši personas ar pārvietošanās grūtībām, var izmantot muzejā pieejamos pārnēsājamos krēslus. Vieglie saliekamie krēsli pārvietojoties kalpos arī kā roku balsti. Blakus tiem LNMM 2. stāva vestibilā pie Informācijas punkta atrodas ratiņkrēsls lietošanai iekštelpās.

Tiecoties padarīt muzeja piedāvāto informāciju saprotamu ikvienam, ciešā sadarbībā ar Vieglās valodas aģentūru izstādēs "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" un "Tikai neraudi! Feministiskie skatījumi Latvijas mākslā: 1965–2023" lasāmos tekstus iespējams iepazīt arī vieglajā valodā. Mākslas darbu aprakstos nereti lietoto profesionālo terminoloģiju vieglā valoda padara saprotamāku plašākai auditorijai.

Plānojot apmeklējumu, muzejs aicina iepazīties ar mājaslapā publicētajiem izstāžu pieejamības aprakstiem. Tajos apkopota katram noderīga informācija, īpaši personām ar kustību ierobežojumiem, redzes, dzirdes un intelektuālās attīstības traucējumiem. Aprakstos ietverti arī izstāžu informatīvo tekstu digitālās versijas un vieglās valodas materiāli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti