Kultūras rondo

Tilts starp Helsinkiem un Rīgu 3D fotogrāfijās - izstāde “tRĪGAnometrija” Āgenskalna tirgū

Kultūras rondo

Jaunā teātra festivāls "Homo Novus" izziņo dalībniekus

Ar otro miniatūrgrafiku izstādi Tokijā turpinās Latvijas un Japānas mākslinieku sadarbība

Baltais laukums, nezināmā zeme. Tokijā atklāta otrā Japānas–Latvijas miniatūrgrafikas izstāde

Tokijā, Ikebukuro, "B-Gallery" atklāta jau otrā Japānas–Latvijas miniatūrgrafikas izstāde. Tā tapusi kā nākamais solis Latvijas un Japānas sadarbības veicināšanā starp abu valstu māksliniekiem, kuru radošās izteiksmes valoda ir grafika.

Japāņu mākslinieku darbu izstāde ar nosaukumu "Japānas stāsti" notika Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Toreiz paši mākslinieki uz Latviju gan neatbrauca, jo sākās Covid-19 pandēmija. Pēc tam japāņi uzaicināja Latvijas māksliniekus pie sevis, un tā 2021. gadā notika pirmā miniatūrgrafikas izstāde Tokijā. Latvijas dalībnieku atlasi uzticēja veikt Jānim Murovskim, un tie bija piecu, galvenokārt, pedagogu darbi.

"Mēs viņiem esam kā baltais laukums, nezināmā zeme," mākslinieku atlases kritērijus Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro Murovskis, "parādīt dažādību un tehnoloģiskās iespējas, radošos meklējumus. Tajā pašā laikā iesaistīt dažādu paaudžu grafikas tehnikās strādājošus māksliniekus un zināju, ka gribu vienu studentu, lai tāda pārmantojamība."

Otrajā miniatūrgrafikas izstādē, kas pašlaik skatāma Tokijā, Latviju pārstāv septiņi mākslinieki. Izstādes kurators Jānis Murovskis skaidro: "Tas ir 15 gadu projekts, kad esam nonākuši līdz šim, kad japāņi sāk uztvert Latvijas māksliniekus par vērā ņemamiem, ka gribas uzzināt, ko viņi dara,  kā viņi strādā un kā domā."

"2020. gadā notika interesants pasākums, kurā japāņu mākslinieki piedalījās konkursā un viņiem bija iespēja uzaicināt vienu ārzemju mākslinieku, kas viņiem šķiet interesants. Tas viens mākslinieks uzaicināja mani," stāsta Jānis Murovskis, "[..] tas bija otrais pietuvināšanās brīdis, otrais brauciens uz Japānu."

Otrā Japānas–Latvijas miniatūrgrafikas izstāde "B-galerijā" Tokijā būs skatāma līdz 13. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti