Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kā top gleznas Anša Rozentāla personālizstādei?

«Mēs nevaram aizbēgt no tā, kas ir mūsu senči.» Kā top gleznas Anša Rozentāla personālizstādei

Kamēr Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā Rīgā un Kuldīgas Mākslas namā norisinās mākslinieka Anša Rozentāla darbu izstādes, gleznotājs gatavojas jaunai un vērienīgai savu gleznu ekspozīcijai Rīgas Mākslas telpā. Tā būs mākslinieka debija šajā izstāžu telpā, un skatītāji izstādē varēs burtiski iekāpt gleznā.

Gleznotājs Ansis Rozentāls stāsta: "Kad es sāku gleznot, es pilnībā visu aizmirstu, tas ir tāds kā zemapziņas atspoguļojums un blackout  [no angļu val. aptumsums – red.], un tad, kad esmu pabeidzis un dienu nogleznojis, es apskatos un – vou! – kas man te ir sanācis un kā es to dabūju gatavu?!"

Ansis Rozentāls nāk no latviešu mākslas klasiķa Jaņa Rozentāla dzimtas. Ansis ir gleznotāja mazmazmazdēls. Viņš laipni uzņem mūs savā darbnīcā un atklāj, kā top gleznas vērienīgai personālizstādei.

Šie darbi pēc mēneša guls uz grīdas Rīgas Mākslas telpā un skatītāji pa tiem varēšot staigāt.

"Tas ir arī šīs paplašinātās glezniecības elements, kad gleznojums var būt ne tikai uz sienas, bet glezna ir arī izklāta uz zemes. Un skatītājs var fiziski iekāpt gleznā iekšā, un tā sajūta būs pilnīgi citādāka nekā tajā brīdī, ja mēs kā pierasti skatāmies, ka glezna ir pie sienas piekārta," teic mākslinieks.

Šīs izstādes tapšana sakrīt ar doktorantūras studiju noslēgumu Latvijas Mākslas akadēmijā un ir saistāma ar to. "Šobrīd es gleznoju ainavas – tā ir tīra ainavu glezniecība, kura neuzspiež skatītājam kaut kādu konkrētu ideju vai viedokli, skatītājs, vērojot gleznu, var aplūkot viņu un iegūt informāciju, izbaudīt krāsu, nepiesaistot kaut kādam aprakstam par to, kas ir uzgleznots, viņš vienkārši var baudīt mākslas darbus," atklāj Rozentāls.

Cik darbu izstādē būs, šobrīd ir nezināms lielums, bet nosaukums gan jau ir skaidrs – "Skats apkārt". Jau gatavi vairāki lielformāta triptihi. Mākslinieks atzīmē: "Lielformāta gleznojums ir izcils ar to, ka es gleznojot to triepienu fiziski daudz brīvāk nekā tad, ja es gleznoju mazus formātus. Man liekas, ka tā enerģija, ko es tajā triepienā [ielieku], kad es tieši gleznoju, tas ir tas smeķis."

Un triepienos, kā vienojamies mūsu sarunā, ir arī kaut kas pārmantojies no vecvecvectēva, lai arī mākslinieks cenšas veidot savu rokrakstu: "Mēs nekur nevaram izbēgt no tā, kas ir mūsu senči, no kā mēs esam cēlušies, katrs no mums ir piesaistīts tomēr kādai vietai, radiniekiem, manā gadījumā tas ir Janis Rozentāls – labi zināmais latviešu gleznotājs, bet jāteic gan, ka Latvijā ir tāda tendence kā gleznotāju dzimtas – Skulmju dzimta, Zariņu, Brektu, Ritumam Ivanovam šobrīd aug divi lieliski mākslinieki."

Izstādi "Skats apkārt" Rīgas Mākslas telpā uz diviem mēnešiem atklās 1. februārī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti