Stāsti

Iela ar savu garšu – Brīvības iela Alūksnē

Stāsti

Brīvības iela Liepājā - pārvērtību čempione

Tapis jauns brāļu Kaudzīšu grāmatas "Mērnieku laiki" izdevums Braila rakstā

Tapis jauns brāļu Kaudzīšu grāmatas «Mērnieku laiki» izdevums Braila rakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Neredzīgo bibliotēka par godu Latvijas valsts simtgadei reproducējusi brāļu Kaudzīšu grāmatu “Mērnieku laiki”. Pirmo reizi Braila rakstā šī grāmata tika pārrakstīti 1928.gadā. Nu tā piedzīvo trešo izdevumu rakstā, kas pielāgots neredzīgajiem.

“Šīs ir tās grāmatiņas. Tās ir tās 1928.gadā ar roku pārrakstītās, pirmās grāmatiņas. Ir saglabājušies tikai 3 sējumi, no kuriem devītais sējums jau ar striķīti. Jo lasīja ļoti,” Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite rāda pirms 90 gadiem izdoto “Mērnieku laiku” sējumus neredzīgajiem pielāgotajā drukā.

Otro izdevumu grāmata piedzīvoja 1966.gadā.

“Neredzīgie lasa ar pirkstiem, tāpēc grāmatas tiek ņurcīta, un tāpēc vāki ātrāk nolietojas,” skaidro Bite.

Pirmo brāļu Kaudzīšu grāmatu Braila rakstā pārrakstīja ar roku. Izmantota speciāla metāla tāfelīte un īlenam līdzīgs rakstāmais.

“Tāfelīti atver vaļā, pa vidu ieliek lapu, un tad aiztaisa ciet, griež riņķī. Tad raksta no pretējās puses, spoguļrakstā. Jo, kad izdur punktu, tas ir lasāms no otras puses,” stāsta Gunta Bite.

Braila raksts ir sešu punktu kombinācija. Kopā ir iespējams izveidot 63 rakstu zīmes. Mūsdienās grāmatas iespiež ar speciālas tehnikas palīdzību, izmantojot Braila raksta printeri. Bet darba, izdodot grāmatu neredzīgajiem pielāgotā drukā, ir daudz.

Oriģinālo tekstu sākumā ieskenē. Tad pārvērš Braila rakstā. Un tad teksts vēl tiek īpaši pārbaudīts. To caurskata atbildīgie redaktori kopā ar dzirdīgajiem korektoriem. Nedzirdīgais redaktors skaļi lasa Braila rakstā izdrukāto tekstu, bet redzīgais – seko līdzi grāmatā, vai tas atbilst oriģinālam. Tāpēc arī Braila raksta reprodukcija ir ļoti lēna.

Par godu Latvijas valsts simtgadei nolemt reproducēt brāļu Kaudzīšu “Mērnieku laikus”. Ne tikai tāpēc, ka iepriekšējie izdevumi ir tik ļoti lasīti, ka vairs neturas kopā, bet arī tamdēļ, ka “Mērnieku laiki” ir nozīmīga Latvijas grāmatniecības sastāvdaļa, saka bibliotēkas pārstāve.

Darbs ildzis vismaz divus mēnešus. Bite rāda kasti ar trešo izdevumu, grāmatām sarkanos vākos. Viena grāmata parastajā drukā ir deviņi sējumi Braila rakstā. Grāmatas neredzīgajiem paredzētajā drukā ir pieejamas tikai bibliotēkās. Likums liedz tās tirgot grāmatu veikalos. To izdošana ir arī dārga, viena sējuma iesiešana vien maksā vairāk nekā deviņus eiro.

Reproducēta 1998.gadā “Zvaigznes ABC” izdotā grāmata. Šis izdevums izvēlēts izglītošanas nolūkos, šādu lēmumu pamato Bite. Proti, jaunā paaudze, un ne tikai, nesaprot vecvārdus, kurus brāļi Kaudzītes grāmatā lietojuši. Šajā grāmatā apakšā ir ietverti arī skaidrojumi – tiek tulkoti dažādi vācu valodas jēdzieni un izteicieni un arī skaidrota konkrētu vārdu nozīme.

Atzīmējot grāmatas jaunāko reprodukciju Braila rakstā, Robežsargu dienā, tieši pēc nedēļas, notiks pielāgotās grāmatas atvēršanas svētki. Tajos varēs apskatīt izstādi ar visiem grāmatas pielāgotajiem izdevumiem audio formātā un neredzīgo rakstā, ieskaitot „Mērnieku laiku” pirmizdevumu. Savukārt pēc izstādes otrais grāmatas izdevums tiks nodots Vecpiebalgas muzeja "Kalnu Kaibēni" ekspozīcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti