Rīgas Latviešu biedrībā notiks Aspazijas 155. jubilejai veltīts pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atzīmējot Aspazijas 155. gadskārtu, Rīgas Latviešu biedrība (RLB) rīko literāri muzikālu pēcpusdienu “Kas gan ir dvēsele”. Sarīkojums notiks 17. martā Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē, medijus informē RLB pārstāvji.

Martu Aspazija saukusi par savu mēnesi, jo 16. datumā ir viņas dzimšanas diena.

Sarīkojumu atklās RLB priekšsēdētāja Gunta Gailīša uzruna. 

Piedalīsies Raiņa un Aspazijas pētniece Gaida Jablovska ar priekšlasījumu “Aspazija un viņas darbība Rīgas Latviešu biedrībā” un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš ar priekšlasījumu “Aspazija un Dailes teātris”.

Raiņa un Aspazijas vēstules un dzeju runās aktieri Anita Grūbe un Pēteris Vilkaste. Sarīkojumu kuplinās muzikāls sveiciens no Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņiem.

Dzejnieces, dramaturģes, tulkotājas un sabiedriskās darbinieces Aspazijas (dzimusi Johanna Emīlija Lizete Rozenberga; 1865–1943) dzimtā vieta ir Zemgales līdzenumā, Zaļenieku pagasta “Daukšu” mājās. No 1893. gada rudens Aspazija strādā algotu darbu Rīgas Latviešu biedrībā. Šajā laikā notika arī Aspazijas lugu “Vaidelote” un “Zaudētās tiesības” pirmizrādes. Aspazijas devums latviešu kultūrā novērtēts ar Triju Zvaigžņu ordeni (1926), II šķiras Atzinības krustu (1938) un augstāko valsts apbalvojumu – Tēvzemes balvu (1939). 2020. gadā aprit 100 gadi kopš dibināts Dailes teātris. Uz teātra skatuves iestudētas ne tikai Aspazijas lugas, bet 1934. gada martā, pēc Eduarda Smiļģa iniciatīvas, viņa iecelta par Dailes teātra goda direktori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti