Rīgā norisinās Bibliotēku nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kopš 1996. gada , kad UNESCO 23. aprīli pasludināja par Pasaules grāmatu un autortiesību dienu, arī visā Latvijā notiek Bibliotēku nedēļas aktivitātes. Lielas un mazas, pilsētas un lauku bibliotēkas aicina visus lasīt un piedalīties svētku nedēļas īpašajos pasākumos  no 22. līdz 26. aprīlim.

Rīgas Centrālajā bibliotēkā Bibliotēku nedēļas moto šogad sasaucas ar gada devīzi "Bibliotēkas - Rīgai" jeb veltījums 2014. gada kultūras galvaspilsētai.

Rīgas Centrālajā bibliotēkā un tās 26 filiālbibliotēkās gaidāms plašs pasākumu klāsts - akcijas un aptaujas, bibliotekārās stundas un ekskursijas pa bibliotēku, jaunumu dienas un literatūras apskati, radošās darbnīcas un izstādes, tematiskās pēcpusdienas un pasākumi par savu apkaimi un bibliotēku, diskusijas un pārrunas bērniem un pieaugušajiem.

Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore Dzidra Šmite īpaši izceļ Rīgas Centrālās bibliotēkas ēkā skatāmo izstādi "Man, lūdzu, mazo, zilo grāmatiņu".

Bibliotekāri bieži piedzīvo situācijas, kad atnāk lasītājs un saka, ka vēlas to mazo, zilo grāmatiņu. Bet dažkārt izrādās, ka tā ir liela un zaļa. Mūsu lasītāji ir inteliģenti, erudīti, asprātīgi un attapīgi. Un reizēm lasītāju interesējoši grāmatu nākas atrast pēc tādiem parametriem, pēc kādiem neviens katalogs vai automatizēta sistēma neatradīs. Piemēram, atnāk lasītājs un saka – zinu, ka tas ir romāns, tā nosaukumā ir sievietes vārds un uzvārds un uz grāmatas vāka ir melns limuzīns. Pēc šādiem parametriem tad arī grāmata ir jāatrod, un bibliotekāram tas arī izdodas," stāsta Dzidra Šmite.

Ņemot vērā šos asprātīgos pieprasījumus, Rīgas Centrālās bibliotēkas komanda izveidojusi izstādi "Man, lūdzu, mazo, zilo grāmatiņu". Visas izstādē skatāmās grāmatas ir tikai un vienīgi zilā krāsā.

Tas ir komiski, bet liek arī aizdomāties, kā lasītājs raksturo grāmatas un cik liels ir šādu grāmatu klāsts. Padomā ir arī izstāde "Man, lūdzu, visplānāko grāmatiņu" un saderīgo grāmatu pārīši - divas kopā saliktas un sasietas grāmatas, no kurām viena ir "Mana dzīve pēc 40"  un otra "Ko man darīt, ja man ir 39"," stāsta Rīgas Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Gunta Ozola.

Līdztekus plašām digitālu un rokā paņemamu materiālu izstādēm par dažādām Rīgas apkaimēm Rīgas Centrālā bibliotēka aicina arī uz ekskursiju pa Maskavas forštati un uz talku teritorijas sakopšanai ap Rīgas Centrālās bibliotēkas Sarkandaugavas filiālbibliotēku. Iecerētas arī vairākas tikšanās ar rakstniekiem, "ēnu" dienas, tematiskas prezentācijas, publikāciju un fotogrāfiju izstādes.

Plašāka informācija par Bibliotēku nedēļas pasākumiem pieejama Rīgas Centrālās bibliotēkas mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti