Labrīt

Pēc pārdošanas Aizputes novada Cīravas pils stāvoklis turpina pasliktināties

Labrīt

Gunars Saliņš. Dzejoļu krājums "Melnā saule"

Ojārs Vācietis. Krājums "Nolemtība"

«Milzīgais nepaiet, milzīgam vispār nav paiešanas»: Ojāra Vācieša dzejas krājums «Nolemtība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ojāra Vācieša dzejoļu krājums "Nolemtība" iznāk divus gadus pēc Vācieša aiziešanas mūžībā – 1985. gadā –, un tajā apkopoti kultūras periodikā publicētie dzejoļi, kā arī viņa mūža laikā nepublicētie darbi. 

Interesanta nianse, kas “Nolemtību” izceļ citu laikabiedru grāmatu vidū – dzejoļu pirmās rindiņas ir vienlaikus arī to nosaukumi. Sākotnēji bija paredzēts, ka tajā apkopos kultūras periodikā publicētos dzejoļus. Taču, pētot arī tos darbus, kas bija Vācieša atstātajās burtnīcās, sastādītāji izlēma, ka tajā iekļaus arī nekur nepublicētos dzejoļus – visdrīzāk tāpēc, ka 1984. vai 1985. gadā būtu iznākusi jauna Ojāra Vācieša grāmata.

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Lai arī Vācieša dzeju lielākoties pazīst kā tādu, kurā atspoguļota tautas sakņu apzināšanās un tautas pašapzināšanās, ir vēl kāds akcents – būtu negodīgi ielikt viņu vien tautas dzejnieka rāmī. Vācietis ir arī viens no ļoti nedaudzajiem dzejniekiem, kas prot rakstīt arī kaut ko ļoti personisku. Konkrēti burtnīcās atklājas personiskākie Vācieša darbi. Te parādās arī zināma pašrefleksija – mēģinājumi saglabāt bērnību, saglabāt bērnu sevī.

Krājuma sastādītāja Vija Kaņepe raksta: “Tā ir smaga nasta – būt aicinātam un nolemtam izteikt savas tautas likteni. Ojārs Vācietis to ir nesis līdz galam. Viņš ir izpildījis savu lielo pienākumu un sūtību – “stenografējis" mūsu tautu laikā un telpā, un mums ir palicis tas sīkais – atšifrēt viņa ceļa zīmes un novadīt tās līdz paaudzei, no kuras nāks meitēns ar neaizmirstulīti.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti