Jūli Niemi «Tu neesi viens» - romāns meitenēm un puišiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izdevniecībā "Pētergailis" izdots somu rakstnieces Jūli Niemi romāns jauniešiem "Tu neesi viens". No somu valodas romānu tulkojusi Anete Kona.

Ir stāsti, kam ir daudz sākumu. Tos ir visgrūtāk stāstīt, jo, izvēloties vienu no sākumiem, citu vienlaikus ieslēdz tumsā. Galvenie stāsta varoņi ir vidusskolēni: Ada un Egzons, kuru mīlas stāsts ļauj ieskatīties divās atšķirīgās kultūras pasaulēs, tradīcijās un mentalitātēs. Ada ir klusa un noslēgta somu jauniete, kura augusi  bez tēva, savukārt Egzons nāk no Kosovas emigrantu ģimenes.

Autore detalizēti apraksta varoņu iekšējās sajūtas - apjukumu, neziņu, pārliecības trūkumu, sajūsmu, izmisumu - un arī to, ko viņi rāda uz ārpusi apkārtējai pasaulei, kur tiem jāizskatās pārliecinātiem, zinošiem, saprotošiem, lai arī iekšēji viņi tādi nebūt nav. Gan valoda, gan vēstījums ļoti spēcīgi atsauc atmiņā vai sasaucas ar lasītāja paša izjūtām pusaudža gados, grāmata ir ļoti "dzīva", arī tieša, bez liekiem izskaistinājumiem un slēpšanās. Ziemeļnieciskais tiešums, runājot par pusaudžu izjūtām un ikdienu, ir panākumu atslēga, kas atver lasītāju sirdis daudzajos grāmatas tulkojumos.

“Pateicoties diviem stāstītājiem ,“Tu neiesi viens” ir grāmata gan meitenēm, gan puišiem. Kā jau gada labākajai jauniešu grāmatai klājas, tā piedāvā arī pārdomas pieaugušajiem, lai tie spētu iztēloties jauno cilvēku sāpīgo pieaugšanas un nobriešanas laiku,” grāmatu raksturo Vuko Huvata, Somijas bērnu un jauniešu literatūras balvas “Finlandia” 2016. gada žūrijas pārstāve.

Grāmata ir ieguvusi prestižo “Finlandia” balvu jauniešu literatūras nominācijā 2016. gadā.

Jūli Niemi, dzimusi 1981. gadā, ir somu dzejniece, rakstniece un filmu scenāriju autore. Viņa ir studējusi literatūrzinātni Helsinku universitātē, un viņas hobiji ir teātris, dejošana un ceļošana. Niemi pirmais dzejoļu krājums iznāca 2003. gadā, un tam ir sekojuši dzejprozas darbi un noveļu krājums. Par grāmatu „Tu neesi viens” rakstniecei 2016. gadā piešķirta Bērnu un jauniešu „Finlandia” balva.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti