Iznākusi Kurcio Malapartes eseju grāmata «Nolādētie toskānieši»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apgādā „Neputns” izdotā Kurcio Malapartes (1898–1957, Curzio Malaparte) pēckara gados tapusī eseju grāmata “Nolādētie toskānieši” (1956) ir Malapartes veltījums dzimtajai Toskānai. Izdevums ir īpašs arī ar tajā iekļautajām vairāk nekā divdesmit fotogrāfijām no leģendāro brāļu Alinari 1852. gadā Florencē dibinātās fotodarbnīcas "Fratelli Alinari" arhīviem.

“Ar smeldzīgu cinismu un dzēlīgu ironiju piesātināta atzīšanās mīlestībā šim apbrīnojamajam Itālijas novadam, taču brīžiem “toskānietis” šai tekstā pārvēršas par simbolisku tēlu, kurā savus vaibstus var saskatīt dažādu tautu pārstāvji,” raksta Dace Meiere, pateicoties kuras tulkojumam šis darbs lasāms arī latviski.

„Un vēl lielāka laime būtu, ja Itālijā būtu vairāk toskāniešu un mazāk itāļu,” eseju grāmatu sāk Kurcio Malaparte. Malaparte, īstajā vārdā Kurts Ēriks Sukerts, dzimis Toskānā, Prato. Pseidonīms „Malaparte”, kas itāļu valodā nozīmē „sliktā puse” radies saspēlē ar Napoleona Bonaparta ģimenes vārdu, kas savukārt nozīmē – „labā puse”.

Karjeru Malaparte sāk kā žurnālists. Pirmā pasaules kara laikā bijis frontē, tajā laikā atbalstījis itāļu fašisma ideoloģiju, pret ko vēlāk asi vērsās. Otrā pasaules kara laikā Malaparte kā kara žurnālists apceļo Dienvidslāviju, Besarābiju, Ukrainu un Somiju (pa ceļam piestājot arī Rīgā). Divi zināmākie Malapartes darbi – daļēji dokumentālie romāni "Kaputt" (1944) un „Āda” (La Pelle, 1949, latviski 2001) – tapuši karā pieredzētā iespaidā. Pēc romāna „Āda” motīviem itāļu režisore Liliāna Kavāni uzņēmusi tāda paša nosaukuma filmu.

Unikāla Malapartes liecība, kas saglabājusies līdz mūsdienām, ir viņa paša projektētā māja „Casa Malaparte” Kapri salā, kuras fotogrāfija (autors Andrejs Grants) iekļauta grāmatā. „Casa Malaparte” jeb „casa comeme” (māja kā es pats) ir izcils Itālijas modernās arhitektūras paraugs. Tā atrodas Kapri salas austrumos uz 32m augstas klints. Nokļūt līdz tai var, vai nu mērojot ceļu no Kapri kājām, vai ar laivu, kur ceļa galā sagaida 99 pakāpieni.

Leģendāro brāļu Alinari 1852. gadā Florencē dibinātajā fotodarbnīcā "Fratelli Alinari" uzņēma ne tikai portretus, bet iemūžināja fotogrāfijās arī arhitektūru, mākslas darbus, vēstures pieminekļus un sava laika vidi. Mūsdienās fotogrāfijas un komunikāciju jomā „Fratelli Alinari” ir pasaulē vecākais joprojām strādājošais uzņēmums, savukārt „Alinari Archives” glabājas aptuveni četri miljoni fotoattēlu. Šī unikālā krātuve arī mums dod iespēju ieskatīties Toskānas pagātnes sejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti