Rīta Panorāma

"Liels un mazs" audiopastaigu maršruts Pārdaugavā

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar rakstnieci Dženu Andersoni un Andreja Upīša memoriālā muzeja speciālisti Ilzi Andresoni

Iznācis rakstnieces Dženas Andersones stāstu krājums «Sainis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceļu pie lasītājiem sācis rakstnieces Dženas Andersones jaunais stāstu krājums "Sainis", informēja izdevniecības "Zvaigzne ABC" pārstāvji.

Džena Andersone literatūrā ienāca 2021. gada nogalē ar stāstu krājumu "Dadži", par ko saņēma nomināciju Latvijas Literatūras gada balvai un speciālbalvu Egona Līva piemiņas konkursā "Krasta ļaudis".

"Vērīgs skatījums uz apkārt notiekošo, rosīgs prāts un zināšanas rakstniecībā – tas viss ļāvis autorei jau mācību laikā Latvijas Literārajā akadēmijā radīt vairāk stāstu, nekā bija iespējams iekļaut pirmajā grāmatā. Tāpēc, šos stāstus papildinot ar jauniem, drīz vien tapa otrais stāstu krājums – "Sainis"," norādīja izdevēji. "Grāmatā ietvertajos darbos jūtams jau pazīstamais rakstnieces rokraksts – tie ir skarbi stāsti par neikdienišķiem cilvēkiem, kuriem nav sveša vientulība, bailes, cīņa par izdzīvošanu, vainas apziņa. Taču šajā krājumā autores radošais gars gājis vēl tālāk – gadu gaitā sakrātie reālās dzīves vērojumi papildināti ar tēliem un notikumiem no fantāzijas, pat mistikas pasaules, tā ļaujot lasītājam ieiet vēl dziļāk rakstnieces domu un ideju pasaulē."

Krājuma vadmotīvs, kas saistīts ar saiņa tēlu, ir slogs, ko cilvēkam uzliek paša izvēlēta vai citu uzspiesta sociālā loma sabiedrībā, skaidrots grāmatas aprakstā: "Sainis – tā ir nasta, bagāža, ko cilvēks jau kopš bērnības nes sev līdzi, velk cauri dzīvei, pats bieži vien nesaprotot, kāpēc to dara un uz kurieni savu nešļavu stiepj. Ne velti titulstāsta galvenais varonis (ja par tādu neuzlūko pašu saini), nonācis neparastā situācijā, pie sevis spriež: "Esmu jau tik ļoti apradis ar šo pavadoni, ka man pat negribas vairs teikt – tas. Drīzāk jau viņš. Kāpēc gan sainis nevarētu būt viņš? Pēkšņi atskārstu, ka pavadonis patiesībā esmu es. Saiņa pavadonis.""

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu.

Pieejama arī e-grāmata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti