Izdots Broņislavas Martuževas dzejas apkopojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atzīmējot ievērojamās latviešu dzejnieces Broņislavas Martuževas 90.gadskārtu, apgāds "Zvaigzne ABC" laidis klajā apjomīgu dzejnieces daiļrades apkopojumu.

Izdevumā iekļauts 2004.gadā izdotais Broņislavas Martuževas krājums "Kopotas dzejas", kura sagatavošanā piedalījusies pati autore, kā arī pēc 2004.gada izdotie dzejoļu krājumi: "Kā putni dzied", "Trejdeviņas jāņuzāles", "Laba oma" un "Deg uguntiņa".

Krājumu ievada fotogrāfiju retrospekcija, kas palīdz apjaust Broņislavas Martuževas dzīves ritējumu. Fotogrāfijās iepazīstama Martuževu ģimene - māte Helēna, tēvs Jānis, brāļi Pēteris, Ciprians, Henrihs, māsa Magdalēna, pati Broņislava, kā arī kaimiņpuisis Jānis Skumbiņš - Broņislavas līgavainis, kurš tika iesaukts leģionā un vairs nekad netika redzēts. Visiem šiem tuvajiem cilvēkiem Broņislava Martuževa veltījusi ne vienu vien rindu savā dzejā.

Dzejnieces darbos ar sirsnību un maigumu apdziedāta autores dzimtā puse Latgale, tēva sēta "Lazdiņu" mājas un "Dārziņi", kur Broņislava dzīvoja kopš 1974.gada.

Fotogrāfijās un dzejā lasītāji sastop Broņislavai Martuževai nozīmīgus cilvēkus, kuri atbalstījuši sirds gudro dzejnieci un dokumentējuši viņas dzīvi. Dokumentēts arī sāpīgais 1956. un 1957. gads - Broņislavas Martuževas izsūtījuma gadi Sibīrijā kopā ar Mildu Grīnfeldi, Maiju Silmali un citām likteņa biedrenēm.

Broņislavas Martuževas dzeju caurvij kristīga cilvēka tīrais, godīgais dzīves redzējums, pazemība Dieva priekšā un patiesa tēvzemes mīlestība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti