VIDEO: Broņislavas Martuževas jubilejai veltīts koncerts «Karsta mana jauna dziesma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzejnieces Broņislavas Martuževas (1924. – 2012.) piemiņas godināšanai 2021. gada 3. jūlijā, pulksten 17.00, Lubānas pilsētas estrādē skanēs koncertprogramma “Karsta mana jauna dziesma. Veltījums Broņislavai Martuževai 97. dzimšanas dienā”, informēja organizatori.

Veltījumu dzejniecei – piemiņas koncertu – viņas jubilejai par godu ik gadu organizē Broņislavas Martuževas fonds “Rakstītāja” sadarbībā ar Lubānas novada pašvaldību.

Par koncerta moto šogad izvēlētas Broņislavas Martuževas tuvas dzejnieces un domubiedres Laimas Līvenas dzejas rindas:

“Karsta mana jauna dziesma
Kungi gāja līkumiņu
Govju gani, cūku gani
Tie pie dziesmas sildījās”

Kā atzīmēja koncerta rīkotāji, Martuževa Laimu Līvenu uzskatīja par savu gara radinieci un mantinieci. Simboliski, uzsverot paaudžu pēctecības nozīmi, kā tautas vērtību un gara spēka izdzīvošanas garantu, koncertprogramma šogad uzticēta jaunajai dziedātājai Aleksandrai Špicbergai.

“Katras dziesmas stāsts veidots ar prieku un sirsnību. Vēlos, lai cilvēki dziesmu vārdos sadzird spēku un ticību, kā arī apjauš laimi par visu to, kas mums katram dots un lemts paveikt. Tas būs aicinājums dziedāt visiem kopā savā skaistajā latviešu valodā un atcerēties, ka it viss ir iespējams, ja vien mēs būsim vienoti,” par gaidāmo koncertu stāstīja Špicberga.

Koncertā skanēs 15 dziesmas. Programmā iekļautas Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna un Mamerta Celminska dziesmas ar Broņislavas Martuževas vārdiem, dzejnieces pašsacerētais “Beranžē motīvs”, kā arī tautas dziesmas un lūgšanas.

Koncerta rīkotāji arī atklāja: “Klausītājus priecēs iemīļoto dziesmu jauns skaņu ietērps, jo tieši šim koncertam tiek radīti dziesmu pavadījumi “Hammond” ērģelēm un perkusijām.” Koncertā muzicēs džeza mūziķi Atis Andersons un Kaspars Kurdeko.

Koncertprogrammu caurvīs dzeja un fragmenti no dzejnieces dienasgrāmatām Latvijas Nacionālā teātra aktrises Dace Bonātes lasījumā.

Organizatori uzsvēra: “Radošā komanda tic, ka vairāk par visu šajā laikā cilvēkiem nepieciešama vienprātība, ko sniedz tautas piederības un vērtību apzināšanās. Būtiski, lai to neaizēno ierobežojumu radīti pārpratumi un rūgtums. Tādēļ esam patiesi gandarīti, ka Broņislavas Martuževas spēka vārdi būs pieejami ikvienam klausītājam Latvijā un pasaulē.”

Koncerta tiešraidei varēs sekot līdzi portālā LSM.lv, kā arī Aleksandras Špicbergas un Broņislavas Martuževas fonda “Rakstītāja” “Facebook” kontos.

Koncerta dalībnieki

Jaunās paaudzes dziedātāja Aleksandra Špicberga ir Rīgas Doma kora skolas audzēkne, valsts un starptautisku konkursu laureāte. Īpaša vieta viņas repertuārā ir latviešu populārajai mūzikai un folklorai. Ir izdoti divi Aleksandras Špicbergas solo albumi: 2015. gadā debijas CD “Iepazīšanās” un otrs – “Aicinājums”, kurā iedziedātas ļoti pazīstamas melodijas – gan tautas, gan komponistu radītas. Uzņemti vairāki videoklipi, tai skaitā video Imanta Kalniņa dziesmai ar Broņislavas Martuževas vārdiem “Rakstu raksti”.

Aleksandra Špicberga
Aleksandra Špicberga

Atis Andersons ir pianists un komponists, kurš savas gaitas džeza mūzikā aizsāka Rīgas Doma kora skolā, vēlāk ieguva bakalaura grādu London College of Music (University of West London) kopā ar Mona Blackman balvu (2014). Pēc studijām Anglijā Atis Andersons pārcēlās atpakaļ uz dzīvi Rīgā un 2017. gadā absolvēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūru. “Erasmus+” programmā guva iespēju mācīties klavierspēli no tādiem holandiešu džeza mūziķiem kā Robs van Bāvels (Rob van Bavel) Amsterdamas Mūzikas konservatorijā (Conservatorium van Amsterdam) un džeza ērģeļspēli no Boba Vijnena (Bob Wijnen). Atis Andersons regulāri koncertē Latvijā un ārpus tās.

Atis Andersons
Atis Andersons

Kaspars Kurdeko – bundzinieks, perkusionists un komponists, studējis Amsterdamas Mūzikas konservatorijas Džeza nodaļā. Manhetenas mūzikas skolā Ņujorkā apguvis sitamo instrumentu spēli un kompozīciju, studējot pie tādiem džeza mūzikas lietpratējiem kā Džons Railijs, Henrijs Kouls, Deivs Lībmans, Ari Honigs, Teo Blekmans un Deivs Duglass. Viņa dibinātais džeza kvartets “DekoMotion” atzīts par labāko ansambli starptautiskajā konkursā “Keep an Eye Jazz Award 2010” Nīderlandē, savukārt pats mūziķis tajā ieguvis labākā izpildītāja balvu. Kaspars Kurdeko aktīvi darbojas dažādos starptautiskos un pašmāju projektos, to vidū Baltijas valstu džeza mūziķu grupa “Tree Stones” un trio “KlusiKlusi”; uzstājies festivālos un koncertos Latvijā, Dienvidkorejā, Francijā, Vācijā, Portugālē un citviet. Kaspars Kurdeko komponējis mūziku kinofilmai “Kriminālās ekselences fonds”, modernās dejas izrādei “Divotne” ar Rūtas Pūces un Annas Novikovas horeogrāfiju un laikmetīgā baleta viencēlienam “Tikko” Elzas Leimanes horeogrāfijā. Etno ārtroka grupas “Bur mani” albuma “Tālu tālu” mūziķis un kompozīciju autors.

Kaspars Kurdeko
Kaspars Kurdeko

Dace Bonāte ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise no 1983. gada. Teātrī par viņu raksta: “Smalka un sarežģīta talanta īpašniece, kas [..] uzmirdz negaidītās krāsās. Dacei piemīt prasme piekļūt savu varoņu dvēseles dziļumiem, atklāt to paradoksālo dabu un izteikt / izkliegt / izdziedāt viņu prieku un sāpes.” Dziļi izjūt Broņislavas Martuževas dzeju un likteni. Tēlojusi arī kinofilmās. 1995. gadā balva “Lielais Kristaps” par labāko sieviešu lomu spēlfilmā “Ligzda”. 2009. gadā  saņēmusi “Spēlmaņu nakts” balvu kategorijā "Gada aktrise".

Dace Bonāte
Dace Bonāte

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti