Izdotas ilustrētas Jura Zvirgzdiņa pasakas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apgādā "Zvaigzne ABC" klajā laistas latviešu rakstnieka Jura Zvirgzdiņa divas jaunākās pasakas "Ziemas pasaka" un "Miega pasaka" - liela formāta grāmatas ar latviešu mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijām.

"Ziemas pasakas" darbība norisinās Rīgā, Ziedoņdārza apkaimē. Kādā vecā mājā gluži viens dzīvo rotaļu lācis Reinholds jeb, kā viņš pats sevi dēvē, Reinis. Kādu dienu viņu apciemo balts kaķis - "Vienkārši kaķis. Bet ar lielo burtu", un Reinis vairs nav vientuļš. Viņi abi kopā saimnieko mājā, ar noslēpumaina "Spoka kunga" palīdzību aizbiedē trokšņainus nelūgtus viesus, atbrīvo notekcaurulē ieslodzītu lecīgu draugu, ceļ sniegavīru un sniega piramīdu un gaida Ziemassvētkus.

Savukārt "Miega pasakas" varonis piecgadīgais Matīss, nejauši atstāts viens pats mājās kopā ar runci Muri un rotaļu lāci Bruni, nolemj sarīkot ēšanas svētkus, spēlē paslēpes un ričuraču. Kad draugiem acis jau aizkritušas, Matīsam miegs nenāk, un viņš sāk skaitīt aitas - runā, ka tas palīdzot aizmigt. Un piedzīvojumi sākas.

Kā norāda apgāda "Zvaigzne ABC" pārstāvji, pasakas ir viegli uztveramas, bet tām ir arī izglītojoša vērtība, piemēram, "Miega pasakā" ietverti alfabēta apguves sākumsoļi, jo pirms miega skaitāmo aitiņu vārdi sākas ar secīgiem alfabēta burtiem. Autora spēlēšanās ar vārdiem un jaunvārdu darināšana dod impulsu arī jaunā lasītāja valodas attīstībai.

Mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijas ir reālistiskas - tajās labi atpazīstams gan Ziedoņdārzs, gan to ietverošais ielu tīkls, tāpēc lasot bērns iepazīst arī pilsētas kultūrvidi.

Latviešu bērnu rakstnieka Jura Zvirgzdiņa pasakas un stāsti saņēmuši gan bērnu, gan pieaugušo atzinību - 2009.gadā rakstniekam tika piešķirta Jāņa Baltvilka balva, 2001. un 2009.gadā Juris Zvirgzdiņš saņēmis Pastariņa prēmiju, kā arī vairākas gada balvas bērnu literatūrā un citus apbalvojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti