Izdota grāmata par valstiskuma tapšanu un atdzimšanu «Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā Vidzemes Augstskolas zinātnieku – vēsturnieku Gata Krūmiņa un Jāņa Šiliņa grāmatu "Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji" par Latvijas valstiskuma tapšanu un atdzimšanu, medijus informē Vidzemes Augstkolas pārstāvji.

Grāmatai ir pievienoti plaši digitālie pielikumi, tostarp intervijas ar 33 bijušajiem Augstākās Padomes deputātiem un Neatkarības deklarācijas koncepcijas autoru, pašreizējo Valsts prezidentu Egilu Levitu.

"Šajā grāmatā mēs par Latvijas vēsturei tik svarīgajiem notikumiem runājam caur 176 personību biogrāfijām. 38 Latvijas Tautas padomes locekļi, kuri 1918. gada 18. novembrī proklamēja Latvijas Republiku, un 138 Augstākās Padomes deputāti, kuri balsoja par neatkarības deklarāciju 1990. gada 4. maijā, ir šīs grāmatas centrā.

Tās bija ļoti dažādas personības, un arī ļoti atšķirīgi ir viņu dzīves gājumi gan pirms, gan arī pēc dalības Latvijas valstiskumam izšķiroši svarīgajos 18. novembra un 4. maija notikumos.

Starp abu lēmumu pieņēmējiem ir gan nākamie valsts prezidenti, gan personas, kas nonākušas uz apsūdzēto sola. Viņi ir tikpat dažādi, kāda ir mūsu sabiedrība, bet, pateicoties viņu lēmumiem, mums bija iespēja dibināt un atjaunot savu valsti," stāsta Gatis Krūmiņš.

Grāmatas tapšana ir starpdisciplinārs projekts, kurā liela nozīme ir arī digitālajām tehnoloģijām, kas mūsdienās ievērojami paplašina satura izplatīšanas iespējas, neaprobežojoties vien ar drukātu tekstu. Digitālā platforma “Overly” ļaus ērti piekļūt intervijām un citiem materiāliem, ar mobilo ierīci – telefonu vai planšeti skenējot fotogrāfijas un tekstus. Sadarbībā ar “Overly” tapušas arī iepriekšējās Gata Krūmiņa redakcijā izdotās grāmatas (“Deviņu vīru spēks” un “Latvijas tautsaimniecības vēsture”), taču šī ir pirmā reize, kad šī tehnoloģija izmantota konkrētu cilvēku atmiņu stāstos.

Daļa interviju būs skatāmas arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv

«Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji»
«Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji»

Grāmatas autori ir vēsturnieki Gatis Krūmiņš (sastādītājs, zinātniskais redaktors) un Jānis Šiliņš, recenzenti – Valters Ščerbinskis un Daina Bleiere, bet digitālās platformas veidošanā piedalījusies televīzijas kanāla "ReTV" komanda un Vidzemes Augstskolas studenti.

Lielu informatīvu atbalstu grāmatas tapšanā sniedza biedrība “4. maija deklarācijas klubs”, bijušie Augstākās Padomes deputāti un viņu ģimenes locekļi, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļa un citas institūcijas un privātpersonas. Grāmatas atbildīgā redaktore ir Jūlija Dibovska, digitālās platformas producente – Iveta Auniņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti