Ieslodzītā rakstnieka dienā tulkos represēto un vajāto autoru darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

15. novembris visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā ieslodzītā rakstnieka diena, kurā sabiedrība ir aicināta atcerēties par literātiem, kas daudzviet pasaulē tiek vajāti, ieslodzīti un represēti par to, ko rakstījuši, paziņojumā medijiem informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāvji. Rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācija "Latvijas PEN" šajā dienā aicina uz tulkošanas darbnīcu Jāņa Akuratera muzejā.

Šogad ieslodzītā rakstnieka dienā īpaša uzmanība tiek pievērsta pieciem autoriem.

Tie ir: meksikāņu rakstniece Lidija Kačo (Lydia Cacho), kas savā dzimtenē tiek vajāta par pētniecisko žurnālistiku un aktīvo pozīciju, Ugandas akadēmiķe, rakstniece un aktīviste Stella Njanzi (Stella Nyanzi), kam piespriests ieslodzījums par Ugandas prezidentam veltītu rupju dzejoli, šrilankiešu rakstnieks Šaktika Satkumara (Shakthika Sathkumara), turku reportieris Nedims Turfents (Nedim Türfent), kas tiek nepamatoti apsūdzēts par teroristisku darbību, un ēģiptiešu dzejnieks Gelals el-Bihairī (Galal El-Behairy), kam piespriests cietumsods par dziesmas tekstu.

15. novembrī Jāņa Akuratera muzejā Latvijas PEN rīko tulkošanas darbnīcu, kurā stāstīs par šiem pieciem rakstniekiem, tulkos un lasīs viņu darbu fragmentus. Vakaru vada Ilmārs Šlāpins. Piedalās "Latvijas PEN" pārstāvji, tulkotāji un atdzejotāji.

Ieslodzītā rakstnieka diena pasaulē notiek jau 38. reizi. "Latvijas PEN" to organizē otro gadu.

Trīs no tiem rakstniekiem, kuri tika pieminēti pagājušā gada pasākumā – Oļegs Sencovs, Vaels Abbas un Šahiduls Alams –, ir atbrīvoti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti