Kultūras ziņas

Norit aktīvs darbs pie filmas "Dzīve pārtraukta"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izdots Jāņa Rokpeļņa rakstu dzejas pirmais sējums

Bez izlikšanās un izskaistinājuma. Apkopota rakstnieka Jāņa Rokpeļņa dzeja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Cilvēki bieži vien nesaprot, ka es turos uz ironiju un galvenais – pašironiju!" saka viens no spožākajiem latviešu dzejdariem Jānis Rokpelnis. Izdevniecībā "Neputns" klajā laists Rokpeļņa rakstu pirmais krājums "Dzeja", kurā apkopoti deviņi dzejoļu krājumi. Tas sniedz iespēju iepazīties ar dzejnieka rokraksta dažādību, sākot no pagājušā gadsimta 60. gadiem, līdz mūsdienām.

Krājumā var izsekot dzejdara daiļrades posmiem, sākot no padomiskās agrīnās jaunrades līdz brieduma pavērsienam deviņdesmitajos.

"Es piederu pie tā saucamās ne-padomju dzejas. Kas atteicās domāt uzspiestajās ideoloģiskajās kategorijās. Padomju un ne padomju. Politiskajās kategorijās. Bija aizliegtas tēmas – sekss, reliģija un nacionālas tēmas. Ļoti daudz. Un bija jālieto tā saucamā Ezopa valoda," skaidro Rokpelnis. Viņš atzīstas:

"Kad man ir rakstāms periods, augusts vislabvēlīgāk, tad es stundas laikā uzrakstu 10 dzejoļus, un tā veselu mēnesi.

Iznāk 350 dzejoļi, bet tiek atlasīti kādi padsmit dzejoļi. Vispār es esmu spējīgs rakstīt tādās eksistenciālās situācijās. Dramatiskās. Tāpēc ne velti Berelis (literatūrkritiķis Guntis Berelis – red.) mani nodēvēja, ka Rokpelnis ir visdrūmākais un nīgrākais no visiem visu laiku latviešu dzejniekiem!"

Sējuma sastādītājs Ivars Šteinbergs raksturo Rokpeļņa dzeju kā ilgdzīvotāju, kurā nav izskaistinājumu vai izlikšanās. Iecerēts izdot arī rakstu otro sējumu, kurā apkopos Jāņa Rokpeļņa prozu un publicistiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti