Tulkotāja Maima Grīnberga saņem Somijas Valsts balvu

Somijas Valsts balvu (Valtion ulkomainen kääntäjä­palkinto) ārvalstu tulkotājam 2024. gadā saņem Maima Grīnberga, informēja tulkotājas pārstāve Una Rozenbauma.

Somijas Valsts balva somu literatūras ārvalstu tulkotājam tiek piešķirta kopš 1975. gada. Katru gadu to saņem tikai viens tulkotājs pasaulē. Šogad to pirmo reizi saņem Latvijas pārstāvis – tulkotāja Maima Grīnberga.

Maimas Grīnbergas tulkojumā kopš 1996. gada iznākušas gandrīz 100 grāmatu, no tām 40 ir somu autoru darbi – proza, dzeja, bērnu un jauniešu literatūra; gan klasika (Mikas Valtari "Sinuhe, ēģiptietis", Veines Linnas "Nezināmais kareivis", Penti Sārikoski dzeja un proza), gan mūsdienu autoru darbi – Olli Jalonena, Johannas Sinisalo, Tommi Kinnunena romāni, Rozas Liksomas proza).

Somijas zinātnes un kultūras ministre Sari Multala, balvu pasniedzot teica: "Tulkotāju darbs ir nozīmīgs. Viņi ir svarīgs elements ķēdē, kas ļauj Somijā sarakstītai grāmatai nonākt pasaulē un pie citvalstu lasītājiem."

Maima Grīnberga pateicības runā minēja:

"Kad domāju, ko šodien teikt, prātā ienāca "tulkotāja vara" un "tulkotāja atkarība".

Labākā ilustrācija tulkotāja "varai" būs mani latviešu kolēģi, kas tulko no ukraiņu valodas. Jau desmit gadu kopš kara patiesā sākuma, bet it īpaši pēdējos divos gados viņi ir darījuši visu, lai ieinteresēts latviešu lasītājs varētu iepazīt ukraiņu literatūru plašāk un daudzpusīgāk. Ukraiņu dzeju, esejas, romānus publicē Latvijas interneta resursi, drukātā prese, tie iznāk grāmatās. Tā visa nebūtu, ja šie tulkotāji neizmantotu savu uz entuziasmu un misijas apziņu balstīto "varu" – netulkotu, nepārliecinātu un nepiedāvātu. [..] Pēc Somijas literatūras eksporta centra FILI datiem laikā no 1996. gada, kad iznāca mans pirmais tulkojums no somu valodas, līdz šai dienai latviski ir publicēti 166 somu grāmatu tulkojumi. Diemžēl pretējā virzienā šis skaitlis ir stipri mazāks, ap 30 grāmatu, par ko liels paldies galvenokārt Mirjai Hovilai, Hilkai Koskelai un Annikai Sunai. Es ārkārtīgi priecātos, ja informācija, ko par citu zemi, cilvēkiem, vēsturi, šai gadījumā Latviju, var iegūt tikai no daiļliteratūras vai populārzinātniskajām grāmatām, somu lasītājiem būtu pieejama vairāk."

Somijas Valsts balvu somu literatūras ārvalstu tulkotājam piešķir Somijas Izglītības un kultūras ministrija, to pasniedz vienu reizi gadā. To līdz šim saņēmuši gandrīz piecdesmit somu, Somijas zviedru un sāmu literatūras (eposu un dzejas, prozas un dramaturģijas, bērnu literatūras un komiksu) tulkotāji no visas pasaules. Balvas lielums ir 15 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti