Stāvi stipri, strādā droši. Iznāk grāmata par Vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekciju

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā Anitas Gailišas grāmatu ""Stāvi stipri, strādā droši". Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija", pavēstīja izdevniecībā.

Grāmatas zinātniskā redaktore, zinātniskā recenzente ir Dr.hist. Kristīne Ducmane, bet datorgrafisko noformējumu veidojuši Armands Dišers un Indulis Martinsons.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā tiek glabāti senākie karogi Latvijā. Kompleksa karogu kolekcija ietver 400 vienību, neskaitot karogu piederumus, un hronoloģiski tā nosedz piecus gadsimtus – no 17. gadsimta Rīgas sardzes karogiem līdz mūsu dienām.

Arī tematiski daudzveidīgās emblēmas, ģerboņi, krāsu salikumi un devīzes atspoguļo sabiedriski politiskās dzīves norises un idejas Latvijas vēsturē.

"Karogs nav tikai valsts simbols. Cilvēku prātos un sirdīs šis vizuālais simbols parasti spēj radīt daudz plašāku asociatīvu emociju un sajūtu gammu. Pateicoties šai netveramajai, smalkajai un tikai cilvēkam raksturīgajai emociju maģijai, nacionālais karogs spēj ne tikai iedvesmot vai pulcēt cīņai, bet arī radīt asociācijas ar bērnības mājām, mātes valodu, jaunības vasarām, dzimtas pieredzi vai atzīto vērtību kopumu. Paradoksāli, tomēr tieši šis karoga simboliskais spēks padara to par īpaši apdraudētu laikā, kad valsts nonāk svešas varas gūstā. Pret karogu vēršas kā pret pakļautās nācijas un tās vērtību simbolu, daudzi karogi tiek iznīcināti vai pazaudēti," norāda Dr.hist. Kristīne Ducmane.

Anita Gailiša ir Latvijā maz zināmās karogu pētniecības nozares – veksiloloģijas – pārstāve un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma speciāliste. Grāmatā, kas apskata Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogus un to piederumus, autore sniedz ieskatu Latvijas valstisko un lokālo simbolu krāšņajā pasaulē vairāku gadsimtu, vēsturisko periodu un nozaru ieskāvumā.

Grāmata izdota ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti