Vilis Daudziņš grāmatā uzzīmē Pirmos latviešu dziedāšanas svētkus

Drīzumā klajā nāks aktiera Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs", vēsta izdevniecības "Neputns" pārstāvji.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks šī gada 26. aprīlī pulksten 18.00 Rakstniecības un mūzikas muzeja Dziesmu un deju svētku ekspozīcijā "Dziesmusvētku telpa". Darba literārā redaktore ir Māra Ņikitina, bet dizaina autore Anta Pence.

"Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs" apkopo aktiera zīmējumus, kas tapuši filmas "Zeme, kas dzied" uzņemšanas laukumā. Filmā Vilis Daudziņš attēlo Rīgas Latviešu biedrības nama biedru un vienu no svētku organizētājiem Bernhardu Dīriķi.

Daudziņš grāmatas ievadā saka: "Viss sākās 2022. gada 17. februārī 5.10 no rīta Straupes pilī. Vienā no istabām, kur kādreiz padomju laikā bija mituši prominenti "kodēji", bija iekārtota grimētava filmai "Zeme, kas dzied". Sēdēju friziera krēslā pretī saliekamam grima galdam un blenzu spogulī. Uz galda bija akurāti sarindotas pūdernīcas, lielas un mazas pindzeles un lērums visādu pudelīšu un grima trauciņu. Skaidri zināju, ka mani sagaida pusotras stundas pacietīgas sēdēšanas, jo grima māksliniece Beata Rjabovska manam tēlam bija radījusi ārkārtīgi komplicētu galvas rotu."

"Vispirms ar plānām miesas krāsas lateksa "pankūciņām" tika panākts atkāpušos matu efekts, tad uz pieres rūpīgi tika nomaskēta pāreja no manas ādas uz šo mākslīgo plesi, un visbeidzot uz tā visa tika uzsēdināta parūka.

Kad manipulācijas ar galvas virsu bija pabeigtas, grimētājas ķērās pie manas sejas apakšējās daļas, proti, tika pielāgota un līmēta bārda un ūsas," atceras Daudziņš.

Viņš stāsta, ka visa šī darbošanās šķitusi tik interesanta, ka pēkšņi sagribējies piefiksēt to, kas redzams spogulī. "Atvēru savā telefonā aplikāciju "Notes" un sāku zīmēt," teic aktieris. Tā radās pirmā bilde – Beata liek Bernharda Dīriķa parūku.

"Teikšu jums godīgi, zīmēšana telefonā ar pirkstu ir diezgan piņķerīga padarīšana – ekrāns mazs, pirksts sasodīti resns. Varat paši pamēģināt... Tāpēc bildēs visiem maniem varoņiem ir lieli deguni – mazus šausmīgi grūti uzzīmēt. Kaut gan... tieši tādi ar raksturīgiem deguniem man viņi patīk vislabāk," radošo procesu komentē Daudziņš.

Starp grāmatas tapšanas un atvēršanas svētkus atbalstītājiem ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Rakstniecības un mūzikas muzeja Dziesmu un deju svētku ekspozīcija "Dziesmusvētku telpa".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti