Dienas ziņas

Aitkopības nozare Latvijā pabērna lomā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Atver grāmatu bērniem par līdzjūtību kara bēgļiem

Atver grāmatu bērniem par līdzjūtību kara bēgļiem

Ceturtdien, 2. novembrī, atvērta grāmata bērniem "Meitene, kura turēja acis vaļā". Tā vēsta par meiteni, kara bēgli no Ukrainas, kura ar mammu aizbēgusi uz Latviju, un viņas centieniem iekļauties sabiedrībā. Grāmata ir daļa no Eiropas Komisijas kampaņas "Es turēšu acis vaļā", un tās mērķis ir veicināt izpratni par solidaritāti un atbalstu cilvēkiem, kuri bēg no kara.

Latvijā reģistrēti gandrīz 50 000 kara bēgļu no Ukrainas, un viņu vidū ir 4000 bērnu, kas mācās mūsu skolās. Taču tā ir vien aptuveni puse no Ukrainas bērniem, kas pašlaik atrodas Latvijā. Mums ir daudz jāstrādā pie sabiedrības izpratnes veicināšanas, cieņpilnas izturēšanās un izvairīšanās no cietušo cilvēku situācijas apgrūtināšanas, saka krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" direktors Raivo Vilcāns: "Grāmata varbūt nerunā tik precīzi par to, kāda ir situācija, bet kādai vajadzētu būt situācijai. Tā atbild uz vajadzībām un arī uz realitāti, ka mēs esam dzirdējuši to, ka pastāv konflikti skolās un bērnudārzos, ka pastāv neiecietība."

Eiropas Komisijas izdotā grāmata "Meitene, kura turēja acis vaļā" stāsta par ukraiņu meiteni Sofiju, kurai ir grūti iejusties skolas vidē. Viņa tiek apsmieta karā gūto psihoemocionālo traumu dēļ, jo ir klusa un bailīga, bet klasesbiedrene Elīna viņai palīdz justies pieņemtai un mēģina ar viņu draudzēties.

"Es domāju, ka tas veids, kā mēs varam palīdzēt bērniem, ir mēģināt tiešām iekļaut viņus savā sabiedrībā. Viens no šiem iekļaušanās veidiem, protams, ir runāties, ir satikties, ir spēlēties. Tas ir tas, ko bērni dara," skaidro biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" valdes locekle Linda Jākobsone-Gavala.

"Šiem bērniem ir grūti pierast pie jaunās vides un tikt galā ar visiem emocionālajiem izaicinājumiem, kam viņi ir izgājuši cauri un turpina iet cauri, jo, protams, liela daļa ģimenes viņiem ir palikusi Ukrainā," uzsver Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre.

Grāmata ir paredzēta bērniem no 7 līdz 10 gadu vecumam, viņu vecākiem un skolotājiem. Tā būs pieejama reģionu galvenajās bibliotēkās, skolās un sabiedrisko organizāciju mītnēs. Grāmata Latvijā tulkota divās valodās – latviešu un ukraiņu. ANO Bēgļu aģentūras dati liecina, ka Eiropā ir aptuveni 5 miljoni kara bēgļu no Ukrainas, turklāt gandrīz 40 % no viņiem ir bērni. Grāmatu izplatīs 10 Eiropas Savienības valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti