Kultūras ziņas

Marija Luīze Meļķe – pilna laika māksliniece

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Gulbenes bibliotēkā jauna lasītava bērniem un jauniešiem

Vieta, kur pabūt divvientulībā ar grāmatu. Gulbenes bibliotēkā atklāj jaunu lasītavu bērniem un jauniešiem

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības projektā "Iedvesmas bibliotēka" tiek labiekārtotas lasītavas un radīta mūsdienīga vide lasītājiem. Viena no šādām lasītavām, kas ieguvusi jaunu seju, atrodas Gulbenes bibliotēkā.

Gulbenes novada bibliotēka ir tautā iemīļota vieta, šurp regulāri ceļu mēro gan lieli, gan mazi lasītāji. Pie ēkas izveidots "Gudrais soliņš" ar bezvadu internetu un iespēju piepumpēt velosipēda riepas. Savukārt Bērnu un jauniešu lasītava gada nogalē ieguvusi jaunu, mūsdienīgu iekārtojumu.

Gulbenes novada bibliotēkas direktore Sabīne Jefimova stāsta: "Bērni un jaunieši vienmēr ir apmeklējuši Gulbenes novada bibliotēku, un patiešām ir labs apmeklējums, 70 procenti pilsētas bērnu un jaunieši ir mūsu lasītavas apmeklētāji, kas ir ļoti labs rādītājs.

Mūsu galvenā problēma bija telpas, kas ir morāli un fiziski jau nolietojušās, novecojušas, un šis projekts bija lieliska iespēja, jo jaunas lietas vienmēr prasa finansējumu.

LNB Atbalsta biedrības projekta finansējums plus pašvaldības līdzfinansējums – un tapa skaists galarezultāts."

Projektā "Iedvesmas bibliotēka" vecā lasītava izremontēta un iekārtota ar īpaši bibliotēkai projektētām, funkcionāla dizaina mēbelēm.

Gulbenes novada bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas vadītāja Solvita Lībere teic: "Man jau gribētos teikt, ka galvenais – jābūt funkcionālai tai telpai, jo, ja viņa būs tikai vienkārši skaista telpa bez funkcijām… Vide ir svarīga, protams, vide ir vienmēr svarīga un arī tāda droša vide."

Lībere stāsta, kad pati auga un gāja uz bibliotēku, tā bija pavisam savādāka vieta: "Kad es gāju, tad bibliotēka bija grāmatu krātuve, kur tu varēji aiziet un izvēlēties tās grāmatas, un šķirstīt, paskatīties. Taču bibliotēka nebija tāda vieta, kur tu vari apsēsties un palasīt grāmatu. Man šķiet, ka šī mūsu lasītava, ka mums ir jārada tā vieta, kur bērns var palasīt to grāmatu, un šīs mūsu šūniņas ir tieši tās vietas, kur bērns ir divvientulībā ar grāmatu. Tāpēc mēs ļoti gribam, lai šī vieta būtu pietiekami radoša, aktīva, bet tai pašā laikā lai šeit ir arī tāds mazliet mieriņš, jo tā visa mūsu steidzīgā dzīve prasa kaut ko tādu mierīgāku."

Telpas vizuālo identitāti palīdzēja radīt projekta "Iedvesmas bibliotēka" eksperte – arhitekte Nita Apsīte. Jaunais lasītavas iekārtojums piemērots dažāda vecuma bērniem un jauniešiem, izveidotas zonas gan lasīšanai vienatnē, gan radošām nodarbēm – galda spēlēm un atpūtai. Piemēram, puikas Rinalds, Ralfs, Marks un Gustavs brīvlaikā šeit pulcējas, lai spēlētu "Monopolu". Pie otra transformējamā galda sapulcējušās meitenes – Kira, Marta un Jasmīna, lai uzspēlētu "Dixi".

Kā apliecinājumu veiksmīgai idejas īstenošanai Gulbenes novada bibliotēka saņēmusi "Iedvesmas bibliotēkas" gaismas un atvērtības simbolu – dizainera Artūra Analta radīto "Logu".

Bibliotēkas direktore Jefimova atzīmē: "Šī projekta viens no mērķiem mums bija, lai bērni, nākot uz bibliotēku, ne tikai izvēlas sev grāmatas, apmeklē pasākumus vai kādas nodarbības ar klašu grupām, bet lai viņi var arī šeit atnākt, palasīt, padzīvoties, tāpēc arī šis

aprīkojums veidots tā, lai bērni šeit var uzturēties, izvēlēties sev lasāmvielu, lai mēs ar to varētu veicināt lasītprieku, lasītprasmi!"

2024. gads būs projekta "Iedvesmas bibliotēka" noslēdzošais gads, šobrīd projekts tiek īstenots arī Alūksnes novada Mālupes bibliotēkā un Jelgavas novada Valgundes bibliotēkā, un tikko paziņotas nākamās vietas – Smiltenes novada Blomes bibliotēka, Jūrmalas Centrālā bibliotēka, Ropažu bibliotēka un Tukuma novada Smārdes pagasta bibliotēka.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti