Kultūras ziņas

Saksofonists un komponists Toms Rudzinskis

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Brīnišķā operas pasaule" grāmatas lapās

Cik dažāda var būt opera. «Brīnišķā operas pasaule» grāmatu lapās

"Brīnišķā operas pasaule" – tā saucas komponistes Gundegas Šmites sadarbībā ar mākslinieci Artu Ozolu-Jaunarāju tapusī grāmata. Tā ir 35 klasisko un laikmetīgo operu izlase, kas parāda, cik dažādi šis mākslas veids var attīstīties.

Šoreiz Latvijas Nacionālajā operā ierodamies, lai gūtu ieskatu komponistes un muzikoloģes Gundegas Šmites un mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas grāmatā "Brīnišķā operas pasaule". Darbs vēsta par 35 operu tapšanu un šo mākslas darbu nozīmi pasaules mūzikas vēsturē. 

"Protams, tās ir gan sirdij tuvākās, gan, no otras puses, protams, es tiecos aptvert arī operas vēsturi. Sākot no Monteverdi pašām pirmajām operām, cauri barokam līdz mūsdienām. Parādīt arī, cik dažāda var būt šī opera," stāsta Šmite.

Līdzās 30 pasaulē plaši pazīstamām operām šajā grāmatā ir arī piecas latviešu operas.

Muzikoloģe atklāj: "Grāmatā ir arī pati pirmā latviešu opera – Jāņa Mediņa "Uguns un nakts". Saistībā ar šo operu tur ir tik aizraujošs stāsts, kā vispār šī opera nonāca līdz šim namam, jo faktiski pati pirmā uzvestā bija Alfrēda Kalniņa "Baņuta", bet to es atstāšu kā intrigu, kādēļ tomēr "Uguns un nakts" tomēr tika uzskatīta par pašu pirmo latviešu operu. Un tad ir Zigmara Liepiņa "Lāčplēsis", būtībā kā tāda arka, sižets tas pats – Lāčplēsis, bet pavisam citā šķautnē, pavisam citā kontekstā. Nacionālā atmoda. Kā nu bez Lūsēna "Putnu operas" šajā grāmatā, Dzenīša "Dauka" un Annas Fišeres "Koku opera". "Koku opera" vispār iziet no opernama sienām un tiek uzvesta un atskaņota brīvdabā. Meža cirtnē."

Komponiste Anna Fišere pauž prieku, ka tiek novērtētas arī tās operas, kas ir, iespējams, ārpus konvencionālā formāta: "Es domāju, tas ir ļoti vērtīgi. Īpaši es novērtēju to, ka tas ir lasāms formāts, tāds, ko mēs varam paņemt rokās, un visā šajā informācijas jūklī grāmatai kā tādai ir milzīga nozīme. Lieliska iecere, ka ir šis QR kods, kur var arī klausīties fragmentus." Komponiste uzskata, ka ir vērtīgi aplūkot atšķirīgas operas, tajā skaitā pamanot vienu no  mūsdienu tendencēm – apvienot tajā dažādus mākslas žanrus.

Operas neatņemama sastāvdaļa ir scenogrāfija, tādēļ grāmatu papildina stilizētas vizualizācijas. Tās veidotas, gan skatoties uzvedumus, gan lasot Gundegas izvērstos aptvērumus. Turklāt divās no tām ieslēpušās pašas autores. Māksliniece un grāmatas ilustratore Arta Ozola-Jaunarāja stāsta: "Tad, kad es stāvēju tā darba sākumā, es  sapratu – ak Dievs, kāds kalns man stāv priekšā. Taču tad, kad darbs jau tuvojās noslēgumam, man kļuva drusku žēl. Bija tā kā labs draugs šis darbs jau kļuvis."

Zināmā mērā klasiskās operas vizuāli atveidot bija vieglāk, bet tomēr viņu šis darbs vairāk aizrāva, nekā biedēja: "Pati pirmā opera, kurai es uzzīmēju ilustrācijas, bija "Bērns un burvestības", kas arī ir mazliet tāda šokējoša mūzika. Kas varbūt ir kā mūzika, kas pat nav mūzika. Viņa ir tāda, kur kļūst pat varbūt mazliet bail. Arī "Skrūves pagrieziens" ir tāda opera, kur varbūt mazliet tāds trilleris jau ir."

Māksliniece atklāj, ka zināms izaicinājums bija tieši mūsdienu latviešu operas. "Viņas ir tik tuvu, ka zināmā mērā varbūt ir grūti – kā tad un vai man veidot savu versiju? Vai iet paralēli tam, kas jau ir bijis? Principā es tomēr atradu kaut kādu savu pieeju. Tās man paliek pašām, pašām beigām."

Grāmata paredzēta visdažādāko vecumu pārstāvjiem. Gundega Šmite norāda: "Man pašai vienmēr ir likušās labākās tās grāmatas, kuras ir pieejamas visdažādākā vecuma lasītājam. Ikviens var tajā kaut ko atrast. Visjaunākais lasītājs varbūt atradīs dažus faktus, un kāds lasītājs, kas varbūt ir vecmāmiņa vai vectētiņš, šim jaunajam lasītājam atkal kaut kādu pilnīgi citu šķautni šajā grāmatā parādīs."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti