Žagars atsakās no LNO padomnieka amata un kritizē ministri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadītājs Andrejs Žagars ārkārtas preses konferencē pirmdien paziņoja par atteikšanos no viņam piedāvātā LNO padomnieka amata un kritizēja kultūras ministres lēmumu ignorēt konkursa komisijas ieteikumu apstiprināt Žagaru LNO jaunajā valdē.

 

Preses konferencē Žagars norādīja, ka konsultēties ar juristiem par ministres lēmumu, nosaucot to par destruktīvu, un apšaubīja iespēju savākt žūriju uz atkārtotu LNO mākslinieciskā vadītāja amata konkursu. Tāpat Žagars noraidīja ministres kritiku par biežo prombūtni, jo "nevienā komandējumā nedodas bez ministres atļaujas", turklāt pēc Žagara domām "fiziska klātbūtne nenodrošina labu menedžmentu". Bijušais LNO vadītājs preses konferencē uzsvēra, ka operas finanšu rādītāji pēdējā gadā tikai uzlabojušies.

Dokumenti

LNO skatuves mākslinieku neatkarīgā arodbiedrība: Par Latvijas Nacionālās operas valdes iecelšanu

Lejuplādēt

21.44 KB

Kā ziņots, LNO jaunieceltās valdes vadītājs Arturs Maskats pirmdien paziņoja, ka atteiksies no šī amata, ja valdē nebūs Žagars. Savukārt Žagars preses konferencē izteicās, ka labprāt būtu darbojies kopā ar Maskatu jaunajā valdē. Tostarp Kultūras ministrija izplatīja paziņojumu, ka tiek apsvērta iespēja sludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu. Vienlaikus tiek apsvērta iespēja vakantajam valdes locekļa amatam izvirzīt kādu no konkursa dalībniekiem, kurš arī saņēmis augstu novērtējumu mākslinieciskās vadības jomā.

Atbildot uz Latvijas Televīzijas jautājumu, vai Žagars un Maskats kandidētu, ja tiktu izsludināts jauns konkurss, Žagars norādīja, ka vēl domātu, bet Maskats drošivien kandidētu, jo viņam patīk darboties šajā jomā.

Līdzšinējam operas vadītājam Andrejam Žagaram, ņemot vērā viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, bija piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, operai gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014, Latvijas Prezidentūras ES padomē un citiem nozīmīgiem pasākumiem.

Ministrija norāda, ka, Žagara vairākkārtējie publiskie paziņojumi par radošās darbības prioritāti, kā arī fakts, ka viņš ļoti bieži uzturas ārpus Latvijas, bet darbs operas valdē prasa ikdienas darbu un arī operatīvo darbību, padomnieka amats Žagaram ļautu viņa talantu koncentrēt uz māksliniecisko jautājumu risināšanu. Šādā veidā Žagars arī vairāk laika varētu veltīt operas un tādējādi arī Latvijas tēla popularizēšanai ārvalstīs.

Lēmuma pieņemšanas gaitā kultūras ministre uzklausīja dažādus, tostarp operu pārstāvošo arodbiedrību viedokļus, jo bija saņēmusi vairāku operas arodbiedrību parakstītu vēstuli ar lūgumu A.Žagaru valdē neapstiprināt. Pagājušo ceturtdien ministre arī tikās ar arodbiedrību pārstāvjiem, lai viņu viedokli uzklausītu klātienē.

Savukārt piektdien kultūras ministre uz sarunu klātienē bija aicinājusi visus konkursa komisijas valdei izvirzītos pārstāvjus, lai klātienē pārrunātu katra kandidāta redzējumu, tostarp sadarbību ar operas darbiniekiem un arodbiedrībām. Diemžēl A.Žagars uz sarunu neieradās, telefoniski informējot, ka neatrodas Latvijā. Šobrīd Kultūras ministrija gaida A.Žagara paskaidrojumu.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti