Rīta Panorāma

Bažas par Krievijas militāro operāciju pret Ukrainu

Rīta Panorāma

Ronalds Baldiņš negaidīti sasniedz "Nitro Rallycross" finālu (7.vieta)

Viļņā demontē padomju laika pieminekli

Viļņā demontē «padomju propagandas elementu» – pieminekli rakstniekam Petram Cvirkam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā demontēts 1959. gadā uzstādītais piemineklis pretrunīgi vērtētajam rakstniekam Petram Cvirkam. Idejas aizstāvji uzskata, ka tas simbolizēja nevis viņa sasniegumus literatūrā, bet bija padomju propagandas elements.

Viļņas mēra vietnieks Valds Benkunsks skaidro: "Šis piemineklis ir uzcelts padomju laikos, skaidri norādot, ka tas nav piemineklis rakstniekam vai literāriem sasniegumiem, bet gan propagandas elements. Diemžēl, deviņdesmitajos gados, kad visā Viļņā un visā Lietuvā novāca Ļeņinu, publisko telpu neatbrīvoja no šī padomju mantojuma. Diskusijas ilga diezgan ilgu laiku, bet tagad mums ir skaidrs pilsētas domes lēmums."

Septembrī apstiprinātajā Viļņas pašvaldības lēmumā norādīts, ka rakstnieks aktīvi sadarbojās ar padomju režīmu un tas radīja nopietnas un kaitīgas sekas valstij un tās iedzīvotājiem.


Cvirka pagājušā gadsimta 40. gados apzināti, nopietni un brīvprātīgi nostiprināja padomju okupāciju un bija dzimtenes nodevējs. Piemineklis demontēts un nogādāts vietā, kur jau glabājas četri iepriekš novākti sociālistiskā reālisma stilā veidoti padomju strādnieku un karavīru atveidi, un nākotnē šīs skulptūras varētu iekļaut Lietuvas Nacionālā muzeja ekspozīcijā kā laikmeta liecības. Tomēr pret lēmumu iebilst daļa iedzīvotāju, kas uzskata, ka novākšana ir līdzvērtīga padomju cenzūrai un jānodala rakstnieka literārais talants no politikas. Cvirkas mazdēls arī vērsies tiesu instancēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti