Dienas ziņas

Pārbaudīs nelegālos taksometrus

Dienas ziņas

Pedagogi brīvlaikā tiekas konferencē

Ķekavas muzejs par 20 000 eiro veidos jaunu ekspozīciju

Valsts kultūrkapitāla fonds Ķekavas muzejam piešķīris visvairāk naudas starp 33 muzejiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ķekavas novadpētniecības muzejā šogad  taps jauna, Latvijas simtgadei veltīta ekspozīcija par  pieciem Ķekavas novada stāstiem. Tās īstenošanai Valsts Kultūrkapitāla fonda konkursā starp 33 atbalstītajiem projektiem ķekavieši saņēmuši lielāko finansējumu - 20 000 eiro.

Ķekavas novadpētniecības muzeja pastāvīgā ekspozīcija, kas atklāta pirms septiņiem gadiem, aptver ļoti plašu periodu. Sagaidot Latvijas simtgadi, iecerēts izveidot jaunu ekspozīciju, kas piecos stāstos vēstītu par notikumiem 20.gadsimtā. Šim notikumam muzejs  gatavojies jau kopš 2013. gada.

"Mēs esam veikuši pētījumus, mums ir bijušas tematiskās izstādes, arī publikācijas par šiem dažādajiem notikumiem, personībām 20.gadsimtā. Cilvēki, kuri nāk pie mums, izrāda lielu interesi," stāsta Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja Ināra Rumbina.

Tā gan nebūšot  vienkārši ekspozīcijas maiņa,  bet visas izstāžu zāles koncepcijas maiņa.

Divu stāstu galvenie eksponāti - klavieres un pūra lāde - apskatāmi jau pašreizējā ekspozīcijā, bet  kara laika un padomju stāstiem tiks izveidoti jauni maketi - strēlnieku stāvfigūras, manekeni, bet lielākā finansējuma daļa tikšot vitrīnu modernizēšanai un 13 jaunu stendu iegādei.

"Šobrīd mums ir vitrīnas un planšetes pie sienas, bet šeit tiks uzbūvēta praktiski izstāžu zāle ar šiem stendiem," skaidro Rumbina.

Projekta īstenošanai Valsts kultūrkapitāla fonds piešķīris 20 000  eiro no prasītajiem 23 000 eiro. Finansējumu mērķprogrammā ''Muzeju nozares attīstība''  saņēmuši vēl 33 projekti, vien finansējums bijis krietni pieticīgāks. Piemēram, Ogres vēstures un mākslas muzejs patstāvīgās ekspozīcijas izveidei  no prasītajiem 17 000 eiro saņēmis 10 000.

Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns e-pasta vēstulē komentē, ka papildus bonuss ķekaviešiem bijis veiktā sabiedrības viedokļu izpēte, kā arī tas, ka ekspozīcija veltīta  Latvijas simtgadei.

Augstāks vērtējums piešķirts arī tāpēc, ka ekspozīcijas viena kvadrātmetra izmaksas ir 417 eiro, savukārt Ogres projektā 720 eiro.

Konkursā sadalāmais finansējums bija tikai 28% no pieprasītā, tāpēc pārsvarā projektiem piešķirts daļējs finansējums.

Jaunu izstāžu un ekspozīciju izveidei Valsts kultūrkapitāla fonds konkursa kārtībā šogad  piešķīris 169 233 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti