Kultūras ziņas

Pilsētas noskaņas Alises Mediņas gleznās

Kultūras ziņas

Noslēdzies jauno mūziķu konkurss "Hadrons 2021"

Pasākumu rīkotāji var pieteikties atbalstam

Uzsāks pieteikumu pieņemšanu atbalsta programmā kultūras pasākumu organizatoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 19. maija mākslas, izklaides un atpūtas pasākumu organizatori varēs pieteikties Attīstības finanšu institūcijas "Altum" atbalsta programmai projektu īstenošanai. Šajā pašā dienā pulksten 13.00 notiks vebinārs, kura laika varēs saņemt svarīgāko informāciju par programmas iespējām, vērtēšanas kritērijiem un pieteikšanos, informēja "Altum" pārstāvji.

Programmas kopējais finansējums ir seši miljoni eiro, un uz atbalstu var pretendēt pasākumi, kuri nevar notikt Covid-19 dēļ un kuru kopējās izmaksas ir vismaz 15 000 eiro.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) skaidroja: “Pandēmijas laika atbalsta mehānismi kultūras jomā vērsti divos pamatvirzienos – “pārziemošana” un izaugsme. Pirmais ir būtisks, lai šajā laikā, kad nozares darbība klātienes formātos nav iespējama, radošās personības un nozares organizācijas spētu elementāri izdzīvot, savukārt otrais virziens ir izšķiroši svarīgs, lai laikā, kad mazināsies vai tiks atcelti epidemioloģiskās drošības ierobežojumi, nozare varētu pilnvērtīgi uzsākt darbību. Un jaunā programma ir vērsta tieši uz šo izaugsmes faktoru.”

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") norādīja: “Jaunā valsts atbalsta programma kultūras jomas uzņēmumiem ir veiksmīgas sadarbības piemērs ar nozari – Latvijas Pasākumu norišu vietu asociāciju un Latvijas Pasākumu producentu asociāciju.

Šis finanšu instruments piedāvā atbalstu līdz šim nebijušā formā, kur 60 % no summas būs aizdevums, bet 40 % – grants.

Par jauno atbalsta instrumentu atbildīga būs Kultūras ministrija, bet programmu administrēs finanšu institūcija "Altum", kam ir liela pieredze Covid-19 valsts atbalsta finanšu instrumentu apkalpošanā un uzņēmumu ekonomiskās dzīvotspējas izvērtēšanā.”

Būtiski, ka atbalstu tikai granta veidā saņemt nevarēs, granta daļa var veidot līdz 40% no kopējā atbalsta.

Latvijas Pasākumu norišu vietu asociācijas vadītāja Ieva Irbina atzina: “Pēdējā gada laikā kultūras nozare lielāko daļu ir bijusi pilnībā ciet, tāpēc atbalsta programma ir kā otrā elpa kultūras nozarei. Mēs, pasākumu rīkotāji, varēsim turpināt darbu pie jau iesāktiem projektiem, kā arī plānot jaunus pasākumus, kas citādi nevarētu notikt. Turklāt ar granta daļas palīdzību procesā varēsim piesaistīt visus nepieciešamos sadarbības partnerus – producentus, māksliniekus, tehniskā nodrošinājuma uzņēmumus, tādējādi stimulējot kopējo nozares ekosistēmas atlabšanu.”

Lai informētu par programmas iespējām un nosacījumiem, "Altum" aicina uz vairākiem informatīviem vebināriem. Pirmais no tiem “Atbalsts kultūras nozarei: 45 minūtēs par svarīgāko” norisināsies 19. maijā pulksten 13.00 "Altum" Facebook lapā, savukārt papildu vebināri tiks izziņoti atsevišķi. Pasākumu laikā konkrēto jomu pārstāvji varēs uzzināt būtiskāko, kas jāņem vērā, lai veiksmīgi sagatavotu savu pasākumu valsts atbalstam.  

Pieteikties atbalstam varēs elektroniski, bez maksas reģistrējoties "Altum" klientu apkalpošanas portālā.

Instruments būs pieejams Latvijā reģistrētiem, dzīvotspējīgiem uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar mākslas, izklaides un atpūtas pasākumu organizēšanu, un kuru kopējais apgrozījums 2019. gadā sasniedza 40 000 EUR. Tāpat ir jāspēj pierādīt Covid-19 ietekme uz biznesu. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, uzņēmums nevar būt nonācis finanšu grūtībās līdz 2019. gada 31. decembrim.

KONTEKSTS:

Valdība 4. februārī apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) un finanšu institūcijas ''Altum''  izstrādāto regulējumu, kas paredz aizdevumu un grantu veidā sniegt atbalstu Covid-19 ietekmētajām mākslas, izklaides un atpūtas nozarēm, un ar nozarēm saistītai ekosistēmai (māksliniekiem, tehniskajām kompānijām, norises vietām) to ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai. Atbalsta programmas finansējums ir 6 miljoni eiro; tās ietvaros plānots atbalstīt vismaz 60 uzņēmumu.

Šogad, arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, šo jomu uzņēmumi nevarēs pilnvērtīgi atsākt strādāt, tāpēc tiem paredzēts atbalsts. Uzņēmumi pieteikumus varēs iesniegt ''Altum'' klientu portālā mans.altum.lv.

Pasākums vai pasākumu cikls var būt gan tāds, kas jau sagatavots, bet vēl nav noticis, gan tāds, kura organizēšana vēl nav uzsākta. 60% no atbalsta summas varēs būt aizdevums, 40% – grants. Maksimālais atbalsta apmērs viena pasākuma īstenošanai būs 300 000 eiro.

Lai varētu pretendēt uz atbalstu, mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumam ir:

  1. jābūt reģistrētam Latvijā un jāatbilst maza un vidēja uzņēmuma (MVU) statusam;
  2. jādarbojas NACE 90; 91; 93; 74.90; 77.39 (kultūra, pasākumi, tehniskais nodrošinājums) nozarēs;
  3. 2019. gadā jābūt strādājušam ar apgrozījumu vismaz 40 000 eiro apmērā;
  4. jābūt ekonomiski dzīvotspējīgam;
  5. jāspēj uzņēmuma darbībā pierādīt Covid-19 ietekme.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti