Kultūras ziņas

Vai kamerzāle "64 krēsli" izveidota nelikumīgi?

Kultūras ziņas

Radošā cilvēka statuss Latvijā

Kustība "Free Riga 2014"

Rīga-2014: Vai tukšo ēku galvaspilsēta?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mazliet šokējoši, bet Rīga, iespējams, 2014. gadā var kļūt ne vien par Eiropas kultūras, bet arī ... tukšo ēku galvaspilsētu. Par oficiāliem graustiem atzītas 450 mājas, tomēr vēl ir krietns skaits namu, kuri ir apdzīvojami, bet stāv tukši. Lai pamestos namus atdzīvinātu, aktīvu darbību uzsākusi kustība „Free Riga 2014".

Kustība „Free Rīga" par savu mērķi izvirzījusi dot pamestajām  mājām otro iespēju  - apdzīvot tās, vienlaikus dodot pajumti radošām iniciatīvām. Ikviens rīdzinieks aicināts kustības „Free Riga" mājas lapā izveidotajā kartē atzīmēt tos namus, kuri jau ilgāku laiku nav apdzīvoti. Mēneša laikā interaktīvajā kartē uzrādītas vairāk nekā 190 ēkas un priekšlikumi telpu izmantošanai.

„Re, skaists piemērs Zolitūdē, kur vieni iniciatori meklē audio darbnīcai savu vietu, mākslinieku studijai, pievienojuši bildi Zolitūdes ielā 22 – šāda māja stāv tukša, bet varētu tikt izmantota," stāsta  kustības „Free Riga 2014" pārstāvis Mārcis Rubenis.

Savukārt kustības „Free Riga 2014" pārstāve Jurga Kupstīte norāda:

„Pārsteidz fakts, ka diezgan daudzi cilvēki pieteica savas iniciatīvas, tas nozīmē, ka komunikācijā starp valsti un cilvēkiem pietrūkst starpslānis, kurā idejām īstenoties."

Piemēru pasaulē un arī tepat Rīgā, kur neapdzīvotu ēku sabiedriska vai radoša atdzīvināšana veicina pilsētas attīstību, netrūkst. Kaņepes kultūras centrs, „Chomsky" klubs vai Miera iela – tas ir veids, kā problēmu pārvērst par iespēju.

„Mērķis ir kādas 10 ēkas līdz vasarai atdzīvināt, bet tās var būt 50 un var būt 3," stāsta Mārcis Rubenis, „tas atkarīgs, vai mums būs pietiekami liels atbalsts šai kustībai."

„Mēģināsim iet gan uz domi, gan bankām, gan valsts iestādēm. Tas ir garš process," atzīst Jurga Kupstīte. „Ir svarīgi saprast, ka sabiedrība dzīvo, ja tās locekļi iesaistās  sabiedrībā."

Bet Mārcis Rubenis aicina ikvienu iesaistīties: „Mēs aicinātu ikvienu iesaistīties. Jau šobrīd daži īpašnieki ir teikuši: hei! Mēs gribam sadarboties un atdzīvināt ēku, ar ko paši netiekam galā!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti