Restauratore: LNMM telpu restaurācijas risinājumi vēl top

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Būvfirmas „Re&Re” atbildīgā restauratore Sandra Priežčiekure atklāj, ka joprojām nav pieņemts galīgais lēmums par risinājumiem Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) telpu restaurācijā tajās telpās, kuras paredzēts atjaunot to sākotnējā izskatā.

„Visi bija iedvesmojušies, bet mēs, sākot attīrīšanu, kvēpus noņemot un netīrumus, krāsu, kas izspiedusies cauri auduma nākošajam slānim, konstatējām, ka nav iespējams tādā tonalitātē. Mēs nevaram to izdarīt vienkārši. Viņi nebūs līdzvērtīgi – darbs un ieguvums,” atzīst restauratore, tomēr norāda, ka darbs nav bijis velts, jo veikta pirmsrestaurācijas izpēte, „lai saprastu, kā darīt, ar ko darīt, jo nevar tā iet un kaut ko darīt”.

Lielajās izstāžu telpās būs monohroma apdare, bet šobrīd atsegtie vecā krāsojuma laukumi ir zondāža, kas palīdz noskaidrot, kas atrodas zem šā brīža sienas seguma. Lai Mākslas muzeja ēkā būtu senatnības sajūta, paredzēts četras telpas restaurēt, taču restaurācijas risinājumi vēl top.

Nav galīgs lēmums pieņemts,” norāda Priežčiekure.

Arī LNMM direktore Māra Lāce atzina, ka restaurācijā ir jārisina un jāizdikutē sarežģīti jautājumi.

Šobrīd ir radušies jautājumi restaurācijas sadaļā, kur ir ļoti diskutējami un ļoti sarežģīti jautājumi," pastāstīja Māra Lāce.

Kā ziņots, trešdien būvnieki atskaitījās par LNMM paveiktajiem darbiem. No muzeja telpām izvesta ekspozīcija, sākti restaurācijas izpētes darbi un veiktas ķīmiskās analīzes, lai noteiktu, kādus materiālus savulaik izmantoja ēkas būvniecībā. Celtnieki ķērušies arī pie lielākā rekonstrukcijas projekta izaicinājuma – jaunā muzeja pazemes apjoma parka pusē līdzās muzeja vēsturiskajai ēkai. Tāpat notiek ēkas pamatu stiprināšanas darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti