Dienas ziņas

Sniega trūkums apgrūtina treniņu procesu slēpotājiem un biatlonistiem

Dienas ziņas

Ģimeņu akcija K. Misānes atbalstam

Rakstniekam Jēkabam Janševskim - 155

Rakstniekam Jēkabam Janševskim – 155!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 7 mēnešiem.

Šodien rakstniekam Jēkabam Janševskim apritētu 155 gadi. Latviešu literatūras vēsturē viņš ir atstājis nozīmīgu ieguldījumu ar saviem kultūrvēsturiskajiem romāniem. Īpaši lepni par sava novadnieka veikumu ir viņa dzimtā Nīgrandes pagasta ļaudis, kas rūpējas par rakstnieka piemiņas saglabāšanu. Viens no jubilejas pasākumiem bija kultūrvēsturiska eksursija pa pagastu.

Pie Kalnu kultūras nama Nīgrandes pagastā sapulcējušies tie ļaudis, kuri vēlas doties nelielā kultūrvēsturiskā ekskursijā, un tā atcerēties savu dižnovadnieku rakstnieku Jēkabu Janševski un atzīmētu viņa 155 gadu jubileju. Jau ar savu pirmo kultūrvēsturisko romānu piecos sējumos “Dzimtene”, kuru ar pārtraukumiem rakstīja 40 gadus, rakstnieks ir uzcēlis pieminekli ne tikai Kurzemei, bet visai Latvijai, ļaujot mums šodien uzzināt, kā cilvēki dzīvoja, kā runāja, ko domāja, par ko strīdējās 19. gadsimta beigās.

Līdzīgi kā Krišjānis Barons, brāļi Kaudzītes un Imants Ziedonis, arī Jēkabs Janševskis bija ceļotmīlētājs, kurš tad, kad jau dzīvoja Rīgā, nepārtrauca ik vasaru doties uz Kurzemi, turpinot vākt ziņas un faktus par ļaudīm un notikumiem.

Viena no pieturām ir pie piemiņas akmens “Dzimtene, Bandava, Janševskis”, kas novietots ceļgalā uz viņa dzimtajām mājām Kalna Krīcmaņiem. Vēsturiskās mājas gan vairs nav saglabājušās, bet tagadējie saimnieki turpina rūpēties par rakstnieka piemiņu.

Jēkabam Janševskim Nīgrandes vēstures klētī ir veltīts pirmais stāvs, te ir ne tikai vizualizācijas no romāna "Dzimtene", bet arī dažādas personīgās lietas, fotogrāfijas un dokumenti.

Ekskursijā sastapām arī darba grupu, kas Nīgrandes pagastā vasarā rīkos pasaules latviešu 3x3 saietu, kura simboliskā tēma būs koks

"Šodienas pasākums mūs saista ar to, ka izpētam savas saknes, novērtējam savas saknes," atzīst ekskursijas dalībniece Anna Gobzeme-Nulle.

Ekskursija piestāja arī pie vēl kāda nozīmīga novadnieka jaunlatviešu publicista un skolotāja Andreja Spāģa piemiņas vietas. Viņš, sevi nesaudzējot, izglītoja zemnieku bērnus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti