Kultūras rondo

Iznācis Anda Surgunta dzejoļu apkopojums "Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm"

Kultūras rondo

Laura Dišlere iestudējusi dejas izrādi "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"

Pētnieki aicina apmeklēt digitālās koprades platformu "Iesaisties.lv"

Pētnieki aicina iepazīt un izmantot digitālās koprades platformu «Iesaisties.lv»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

14. jūnijā sāks darboties Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta izveidotā digitālās koprades platforma "Iesaisties.lv".

“Atvērtā kultūras mantojuma piedāvājums ir samērā jauns, uz to tiecas visi arhīvi šodien, kas grib būt lietderīgi un pastāvēt. Tas ir veids, kā komunicēt ar sabiedrību. Šajā ziņā esam diezgan novatoriski,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” skaidro Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) pētnieks Aigars Lielbārdis.

Viņš norāda, ka nezina līdzvērtīgu platformu Eiropā, Latvija šajā ziņā ir piemērs citiem.

“Ir digitālie arhīvi, tie ir statiski pētāmi,

mēs rūpējamies, lai cilvēki nāktu kaut ko darīt, radoši iesaistītos, dalītos ar savu pieredzi un zināšanām, piemēram, par svētku svinēšanu,” skaidro LU LFMI pētniece Sanita Reinsone.

Līdz šim LU LFMI piedāvāja iepazīt digitālo arhīvu "garamatas.lv", projekts ''iesaisties.lv'' ir kā turpinājums.

"Tas ir turpinājums būt atvērtākiem un vienkāršākā veidā parādīt, kā katrs var iepazīt kultūras mantojumu, pielikt roku, ja ir vēlme," norāda Reinsone. “Šis ir vienkāršāks veids, kā visu celt ārā un, piedāvājot dažādus špikerus, izraudzīties veidu, kā katrs pats labāk gribētu darboties un ar kādiem materiāliem strādāt.”

Radot jauno platformu un arī iepriekš pētnieki aicina iesaistīties sabiedrību, kā arī izmantot institūta apkopotos arhīva materiālus.

“Mēs esam pētnieciska iestāde, arī arhīvs. Svarīgi šos arhīva materiālus dot sabiedrībai atpakaļ. Savukārt sabiedrību aicinām iesaistīties gan jaunu datu radīšanā, arī atšifrēt jau esošos materiālus,” bilst Lielbārdis.

Reinsone ir gandarīta, ka cilvēki ir aktīvi iesaistījušies citā institūta projektā “Simtgades burtnieki” un aktīvi palīdz atšifrēt un pārrakstīt arhīva materiālus.

Neskatoties uz digitālajām iespējām, pētnieki aicina nest uz Folkloras krātuvi dažādus materiālus rokrakstos, piemēram, buramvārdu burtnīciņas, autobiogrāfijas, pusaudža gados rakstītās dienasgrāmatas, visu, kam nav kultūrvēstures noilguma.

Jaunās platformas "iesaisties.lv" dizainu veidojis mākslinieks Krišs Salmanis. Visiem interesentiem tā būs pieejama no 14. jūnija plkst. 00.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti