Kultūras ziņas

2020. gada koncerti un mūziķi

Kultūras ziņas

2020. gada domstarpības un nebūšanas

2020. gada viesizrādes un viesmākslinieki

Pasaules strāvojumi Latvijā 2020. gadā – spilgtākie viesmākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai arī 2020. gadā kopš marta pasaulē tika ieviesti pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumi, dažādu izcelsmju viesmāksliniekiem tomēr bija iespēja uzstāties Latvijā. Cirka trupas no Kanādas un Spānijas, dziedātājas no Izraēlas un Portugāles, mūziķi no Venecuēlas un Kanādas bija starp šī gada viesiem.

Aizejošajā gadā Latviju apciemoja vairākas pasaulē zināmas, bet stilistiski atšķirīgas cirka trupas. Gada sākumā ar ledus šova izrādi “Crystal” “Arēnā Rīga” skatītājus priecēja pasaulslavenā cirka kompānija “Cirque du Soleil”.

Savukārt vasarā fon Stricka villas dārzā ar akrobātiskiem trikiem ielu mākslas festivālā “Re Rīga!” laikmetīgā cirka mākslas piedzīvojumu publikai piedāvāja katalāņu mākslinieku tandēms “Amer i Africa”.

Īsi pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas teātra cienītājiem bija iespēja apmeklēt krievu režisora Kirila Serebreņņikova Krievijā aizliegto izrādi “Outside” jeb “Ārpusē” Latvijas Nacionālajā teātrī. Dziļi personīgo iestudējumu par atņemto brīvību un vientulību režisors veidoja, iedvesmojoties no pašnāvību izdarījušā ķīniešu fotomākslinieka Rena Hanga vizuālajiem tēliem un dzejas.  

“Neprāts, ko Kirils atklāj savā iestudējumā, pārliecina mūs, skatītājus, ka – velns parāvis! – neviens mums nevar atņemt brīvību,” komentēja kinorežisors Vitālijs Manskis.

Arī šajā gadā mūzikas gardēžiem bija iespēja izbaudīt ārzemju mūziķu priekšnesumus. Ar dažādām versijām par Baha mūziku Lielajā ģildē viesojās izraēliešu dziedātāja Noa, īstajā vārdā Achinoam Nini. Viņa uzstājusies pasaules prestižākajās koncertzālēs un muzicējusi kopā ar Šarlu Aznavūru, Stīviju Vonderu un daudzām citām zvaigznēm.

"Viens no maniem elkiem Leonards Bernsteins ir brīnišķīgi pateicis: “Mūzika nevar mainīt pasauli. Bet tā var mainīt cilvēkus, un tie savukārt spēj mainīt pasauli.” Un es tam ticu. Mūzika spēj pacelt, atvērt acis, likt justies varenākam un, kā skan vienā no mūsu dziesmām, pieņemt, ka dzīve ir skaista," sacīja dziedātāja.

Komponista Platona Buravicka jaundarba “Nākotne mums seko” pirmatskaņojumā koncertzālē “Hanzas perons” kā solists viesojās ASV dzīvojošais leģendām apvītais venecuēliešu mūziķis Pedro Eustāšs, kurš pārvalda ap 60 pūšaminstrumentu.

Savukārt fado mūzikai raksturīgās ilgas un skumjas Latvijā izdziedāt bija ieradusies jaunā portugāļu māksliniece Marija Emīlija.

Džezu, blūzu un pārsteidzošu klavierspēles tehniku bija iespējams baudīt kanādiešu pianista Maikla Kaešamera uzstāšanās laikā Dzintaru koncertzālē.

Bet baleta cienītājiem neaizmirstamus iespaidus pavasarī sagādāja pasaulslavenā Borisa Eifmana baleta viesizrādes Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Kopā ar Dmitrija Šostakoviča Sanktpēterburgas Filharmonijas akadēmisko simfonisko orķestri Rīgas publika baudīja Borisa Eifmana iestudējumu “Krievu Hamlets”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti