Kultūras ziņas

Memes un spoku stāsti

Kultūras ziņas

Signe Baumane veido "Laulību projektu"

Latvijā viesojas fado dziedātāja Marija Emīlija

Latvijā viesojas fado dziedātāja Marija Emīlija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cilvēka ilgas un skumjas īpaši izteiksmīgi un melanholiski apdzied portugāļu tradicionālā fado mūzika, kuras pirmsākumi rodami Lisabonas ostas nabadzīgajos rajonos 19. gadsimta sākumā. Latvijā izcili fado mūzikas izpildītāji ir viesojušies vairākkārt, un šajās dienās Latvijas publiku aplaimojusi jaunā portugāļu fado dziedātāja Marija Emīlija.

Pirmais koncerts VEF Kultūras pilī aizvadīts, un fado mūzikas skaņas tuvākajās dienās skanēs arī Latgales vēstniecībā “Gors”, Dikļu un Ēdoles pilīs.

Marija Emīlija dziedāšanai pievērsās bērnībā, uzstājoties kopā ar tēvu, kurš krogos un restorānos spēlēja ģitāru. Meitenes bērnība pagāja Brazīlijā, bet, pārceļoties uz Portugāli, Marija Emīlija pievērsās fado. Dziedātāja atzīst, ka šī mūzika spēj dziedināt dvēseli.

Fado mūzika ir par dzīvi. Skumjas dziesmas par salauztām sirdīm. Bet ir arī priecīgas dziesmas, jo dzīve jau nesastāv tikai no skumjiem un melanholiskiem brīžiem.

Fado mūzikā apvienojas ļoti dažādi noskaņojumi un mūzikas žanri,” atzīmē Marija Emīlija.

Dziedātāja akustiskajā programmā uzstājās kopā ar trīs ģitāristiem. Līdzās tradicionālajām fado dziesmām koncertā skanēja arī brazīliešu tautas melodijas, kam raksturīgs bezrūpīgs vieglums un siltas intonācijas.

Dziedātāja uzsver: “Mūzika ir universāla valoda. Ne tikai fado. Ja klausāties dziesmu angļu valodā, ne vienmēr saprotat vārdus, taču jūs varat izjust šo mūziku. Un izjūtas ir svarīgākais, ko sniedz mūzika. Arī fado.”

Koncerta apmeklētāja Anna atklāj, ka fado mūziku pirmo reizi dzirdējusi Portugālē pirms trīs gadiem: “Tāpēc, kad uzzinājām, ka šis koncerts būs Rīgā, nevarējām nenākt. Enerģētika ir fantastiska, un viņa pati tik ļoti pozitīva. Mūzika lika man atgriezties Portugālē.”

Portugāļu fado mūzika ir ļoti emocionāla un latviešiem ļoti tuva. Arī portugāļu valoda – latviešiem daudz līdzskaņu, portugāļiem tas pats ir! Kad es aizbraucu uz turieni un pirmo reizi dzirdēju fado, es sapratu, ka tas ir priekš latvieša sirds!” stāsta koncerta apmeklētājs Ainārs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti