Papes Ķoņu ciemā gatavojas Senās uguns naktij un «Māliņu kleķerētavas» atklāšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kuršu iniciatīvu fonds gatavojas diviem nozīmīgiem pasākumiem 27. augustā – Senās uguns naktij un fonda izlolotās keramikas darbnīcas „Māliņu kleķerētava” atklāšanai. Mālu darbnīcas tapšana būs iespēja fondam nodarboties ar saimniecisko darbību, tā piesaistot līdzekļus dažādu ideju īstenošanai, kā arī uzturēt senās kuršu un Rucavas apkārtnes podniecības tradīcijas. Kuršu iniciatīvu fonds līdz šim palīdzējis atjaunot niedru jumtus senajos piekrastes ciemos.

Papē Ķoņu ciemā gatavojas Senās uguns naktij keramikas darbnīcas atklāšanai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kuršu iniciatīvu fonds tika dibināts 2015. gadā. Nodibinājuma galvenais mērķis ir kultūras mantojuma un dabas vērtību saglabāšana piekrastē. Šajā laikā jau izdevies atjaunot niedru jumtus vairāk nekā desmit ēkām senajos Nidas, Papes un Papes Ķoņu ciemā. Lai stiprinātu fonda darbību un radītu iespēju iegūt papildu finansējumu ieceru īstenošanai, ir izveidota keramikas darbnīca, kas atrodas vienā no Papes vēsturiskajām ēkām „Dzintarvējos”. Viens no fonda dalībniekiem ir Martins Muitenieks. Viņš pārcēlies no Rīgas uz dzīvi Papē, strādā attālināti grafiskā dizaina jomā un iesaistās savas ģimenes aktivitātēs, kas saistītas ar Kuršu iniciatīvu fonda attīstību.

„Pārvācāmies uz Papi dzīvot pagājušā martā kopā ar sievu Paulu. Vecvecmāmiņa šeit dzīvoja pasen. Pa vasarām jau bērnībā bieži sanāca ļoti daudz atbraukt. Kopš tētis ar mammu pārvācies te pilnībā uz dzīvi, notiek dažādas aktivitātes, ir iespējams šeit dzīvot un nopelnīt kaut ko arī iztikai. Radošiem cilvēkiem tas ir organiski, ka viņi apaug ar radošām izpausmēm. Tā mēs nonākam līdz interesantiem projektiem, ko kopā varam īstenot. Foršākais, ka varam sabiedrisku labumu kopā izdarīt, tas varbūt ir neordināri, ka laukos, bet – kāda atšķirība, kur, galvenais, ka lietas notiek,” skaidro Martins Muitenieks. 

Tā arī radusies keramikas darbnīca, kur jau darbojas māla virpa un tapuši pirmie keramikas trauki. Arī paši veidojuši interjeru, plauktus un galdu, lai būtu parocīgi strādāt, stāsta Martins. 

„Darbnīcas ideja ir par to, ka mēs vēlamies atdzīvināt seno arodu, kur satiekas tradicionālais dizains un podniecība ar laikmetīgo. Mēs, jaunieši, vēlamies pielikt savu artavu, savu odziņu tam klāt. Esam aizvadījuši vairākas meistarklases pie vietējiem jomas speciālistiem. Turpinām mācīties. Neesam vēl ieslēguši krāsni, bet daudz esam virpojuši un, kā var redzēt, plauktos ir jau trauciņi uzkrāti, ko varētu dedzināt un apstrādāt tālāk,” stāsta Martins Muitenieks.

Māris (pa kreisi) un Martins Muitenieki keramikas darbnīcā
Māris (pa kreisi) un Martins Muitenieki keramikas darbnīcā

Martina tētis Māris Muitenieks Papē jau dzīvo ilgāk, vasarā izmitina savā sētā atpūtniekus, bet nepārtraukti aktīvi darbojas kultūras mantojuma saglabāšanā, liekot niedru jumtu un mācot šo arodu citiem. Māris Muitenieks stāsta par Kuršu iniciatīvu fonda iesaistīšos organizāciju stiprināšanas projektā, kam ir cieša saistība ar keramikas darbnīcu. 

„Kuršu iniciatīvu fonda restarts. Mēs no šī brīža radām jaunu formu mūsu fonda darbībā, kuras mērķis ir uzsākt saimniecisko darbību, izveidojot keramikas  darbnīcu. Projekts ir unikāls Latvijas mērogam, jo līdz šim es neesmu sastapies savā pieredzē ar projektiem, kuri ir vērsti uz organizācijas attīstību. Parasti visi projekti ir vērsti, lai sasniegtu mērķauditoriju, bet šis ir vērsts uz to, lai organizācija stiprinātu savu finansiālo spēku, lai kļūtu vairāk neatkarīgi no projektiem. Parasti sabiedriskām organizācijām trūkst līdzekļu. Šis būs eksperiments, kā sabiedriska organizācija spēs nodarboties ar saimniecisko darbību un cik tā būs efektīva papildu līdzekļu iegūšanai organizācijas vajadzībām,” uzsver Māris Muitenieks. 

Viņš atklāj, ka vietējie jau gaida, kad varēs ķerties klāt māla pārtapšanai, taču tik vienkārši tas nebūs, esot jāpaciešas, esot jāiemācās pašiem un tikai tad būs iespējams rīkot apmācības Rucavas bērniem vai kā citādi darboties. Jauno māla darbnīcu fonds pirmo reizi publiski izrādīs senās uguns nakts laikā, kas gaidāma augusta nogalē. Tas ir viens no fonda izlolotajiem notikumiem vasarā, šoreiz tur gaidāma arī pirmo darbnīcas trauku izsole. 

„Ugunsnakts programma ir kļuvusi plašāka, parasti bija tikai vakara pasākums līdz pusnaktij, tagad sākas jau dienā ar darbnīcas atklāšanu Fišerejā, vēlāk ir aktivitātes Papes Ķoņu ciemā. Mēs lēnām ejam uz to ideju, ka Senās uguns naktis Papes Ķoņu ciemā kļūst par ciema svētkiem, jo šogad iesaistītas Mikjāņu, Vītolnieku, Smēdnieku un noteikti vēl kāda sēta,” stāsta Māris Muitenieks.

Paredzēts, ka Senās uguns nakts pasākuma laikā notiks vismaz deviņas darbnīcas, arī lāpu darināšanas darbnīca, niedru jumtu, un, protams, keramikas darbnīca "Māliņu kleķerētavā". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti