Kultūras ziņas

JRT plāno atjaunot par LNVM paredzēto naudu

Kultūras ziņas

Latviešu valoda un literatūra Orsē muzejā

Latviešu tautas dziesmas Parīzē

Orsē muzejā Parīzē izskan latviešu tautas dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aprīļa sākumā Orsē muzejā Parīzē  tika atklāta viena no nozīmīgākajām simtgades izstādēm “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs”. Maija beigās Parīzē notiekošā Baltijas festivāla ietvaros izstādi papildina pasākumi, no kuriem vairāki saistīti ar latviešu tautas mūziku.

Pārsteidzot Orsē muzeja apmeklētājus, Baltijas valstu dienu muzikālā daļa sākās ar dziedošu zibakciju starp Purvīša, Čurļoņa un citu klasiķu gleznām. Pirms nozīmīgā koncerta muzeja centrālajā zālē to uzrīkoja ārzemju latviešu koru dalībnieki.

Taču Orsē muzejā dziedāja ne tikai latviešu dziesmu zinātāji. Nelielā meistarklasē vairākas franču dāmas, kā izrādījās, bez grūtībām apguva “Pūt, vējiņi!”.

“Šī ir brīnišķīga un ļoti emocionāla dziesma,” atzina tautas dziesmu klases apmeklētāja Sandra. “Vārdus izrunāt nebija grūti. Par to varam pateikties Parīzes latviešu korim, kas sagatavoja teksta fonētisko skanējumu franču dziedātājiem. Un tas ļoti palīdzēja.”

Baltijas festivālā mūzikai ierādīta vadošā loma, un Latvijas  programmā tas ir kormūzikas koncerts Orsē muzeja centrālajā zālē. Klasiķu un mūsdienu komponistu darbus, pārsvarā no Dziesmu svētku repertuāra, atskaņos Strasbūras, Luksemburgas, Briseles un Parīzes latviešu kopkoris, aptuveni 120 dziedātāju.   

Pavisam Baltijas festivāla ietvaros Parīzē notiek vairāk nekā desmit koncertu, turklāt pasākumu klāstu papildina arī Baltijas tautu valodu meistarklases un lekcijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti