Panorāma

Steigšus labos dokumentus Rīgas domes atlaišanai

Panorāma

Apbalvo ģimenēm draudzīgākās pašvaldības

Operas ēka mainīs īpašnieku

Operas ēkai nepieciešamas miljonu investīcijas; Rīga gatavojas namu atdot valstij

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Plīstošas caurules, nolietotas elektroinstalācijas un siltumapgādes sistēmas. Latvijas Nacionālās operas un baleta ēku kompleksā tuvākajos gados jāveic miljonos mērāmas investīcijas. Tā kā Rīgas domei nepieciešamo līdzekļu nav, tā piekritusi pēc 20 gadu pārtraukuma atgriezt operas ēku valsts īpašumā. Brīvu līdzekļu operas remontam gan nav arī Kultūras ministrijai.   

ĪSUMĀ:

  • Rīgas dome piekrīt atdot Operas un baleta ēku valstij.
  • Pašlaik Opera un balets par ēkas nomu maksā pašvaldībai.
  • No nomas maksas nepilna puse jeb 145 000 investīciju veidā atgriežas operā.
  • Tomēr ar to pietiek vien nelieliem remontdarbiem.
  • Tuvākajos 4 - 5 gados būtu nepieciešamas 6,5 miljonus eiro lielas investīcijas.  
  • Ēkas lielā problēma – inženiersistēmas.
  • Šogad vien avārijas situāciju novēršanai opera iztērējusi 160 000 eiro.
  • Rīgas domei naudas investīcijām nav, tāpēc ēku atdos valstij.
  • Tas nozīmē, ka valstij “Rīgas namiem” jāatmaksā aptuveni 870 000 eiro.
  • Paralēli jāsāk domāt, kur ņemt naudu operas remontam.
  • Rīgas dome par operas ēku kompleksa nodošanu valstij varētu lemt jau trešdien.  

Latvijas Nacionālā opera un balets kā kapitālsabiedrība pieder valstij, bet pats ēku komplekss, kurā tā darbojas, kopš deviņdesmito gadu beigām ir Rīgas domes īpašums.

Tādēļ opera par ēku un zemes izmantošanu ik gadu maksā nomas maksu, no kuras daļa paliek “Rīgas namiem”, daļa tiek nomaksāta nodokļos, un tikai nepilna puse, šogad tie ir bijuši 145 000 eiro, investīciju veidā atgriežas operā.

Tomēr ar to pietiek vien nelieliem remontdarbiem, un, lai arī pašas ēkas tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, operas vadība pirmdien Rīgas domes deputātiem pavēstīja, ka nākamajos četros, piecos gados būtu nepieciešamas 6,5 miljonus eiro lielas investīcijas.  Ēkas lielā problēma – inženiersistēmas.

Kanalizācija, ūdens un siltumapgādes sistēmas, elektroinstalācijas – tas viss jebkurā brīdī var iziet no ierindas, stāsta operas vadība, uzsverot, ka jau tagad nereti tā arī notiek.

“Ūdens caurules ir gluži vienkārši gadu desmitu laikā aizkaļķojušās, spiediena nav, ik pa brīdim plīst caurules, protams, ka lokāli mēs to nepārtraukti risinām un guldām arī operas līdzekļus iekšā,” stāstīja Operas un baleta valdes loceklis Sandis Voldiņš

Šogad vien šādu avārijas situāciju novēršanai opera iztērējusi 160 000 eiro.

Nākamgad plānots beidzot sākt darbu pie inženiertīkla atjaunošanas projekta, un Rīgas dome atzīst – tai nepieciešamās naudas nav.

“Tagad pats galvenais kultūras objekts, tas ir Mežaparks, uz ko mēs ņemam aizņēmumu un remontējam, pēc tam mums rindā stāv Nacionālais teātris. Piebūve Nacionālajam teātrim tur, kur šobrīd ir tenisa korti,” skaidroja Rīgas mērs Oļegs Burovs (“Gods kalpot Rīgai”).

Tādēļ Rīgas domes Īpašumu komiteja pirmdien, 16. decembrī, atbalstīja Kultūras ministrijas lūgumu nodot operas ēku kompleksu valsts īpašumā.

Tas gan nozīmē, ka ministrijai “Rīgas namiem” jāatmaksā aptuveni 870 000 eiro operā jau ieguldīto līdzekļu, kurus bija plānots ilgtermiņā kompensēt no valsts maksātās nomas maksas. Paralēli jāsāk domāt, kur ņemt naudu operas remontam.

“Vai nu par daļām Eiropas fondu piesaistes, vai arī izmantot Valsts kases aizņēmumu. Tomēr pakāpeniski, pragmatiski vienam saimniekam, plānojot investīcijas un laika grafikus, to var daudz mērķtiecīgāk kārtot,” atzina KM valsts sekretāre Dace Vilsone.

 Plānots, ka Rīgas dome sēdē par operas ēku kompleksa nodošanu valsts īpašumā varētu lemt jau trešdien. Tas nozīmē, ka jau nākamgad nomas maksai ieplānotie aptuveni 400 000 eiro pilnā apmērā aizies operai, kura tos plāno izmantot ugunsdrošības prasību izpildei.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti