NKC vadītāja vēlas pārrunāt ar IZM kino pamatu iekļaušanu skolu programmās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tas, ka skolās netiek mācīti kino pamati, ir anomāli, tādēļ jaunā Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma plāno jau maijā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) pārrunāt šī priekšmeta iekļaušanu skolu programmās.

Rietuma Latvijas Televīzijas raidījumā „100g kultūras. Diskusija” uzsvēra, ka viena no viņas prioritātēm jaunajā amatā ir skatītāju izglītošana par Eiropas kino un Latvijas kino kā Eiropas kino sastāvdaļu .

Eiropas kino ir daudz sarežģītāks savā stāstījumā nekā Holivudas kino. Tas nenozīmē, ka tas ir slikts kino, tas ir citāds kino, bet mēs neesam iemācījuši skatītājam šo kino lasīt. Lai šo kino lasītu, ir jāpamācās, un tad viss būs kārtībā,” sacīja Rietuma.

Rietuma maijā plāno doties uz Izglītības un zinātnes ministriju, lai meklētu iespējas, kā šo problēmu risināt.

„Manuprāt, situācija ir anomāla, ka 21. gadsimtā, kad katram ir mobilais telefons, ar kuru var uztaisīt mazu filmiņu, un katrs var kaut ko samontēt savā datorā, vidusskolas un pamatskolas līmenī netiek mācīti audiovizuālās valodas pamati, kino pamati, neiet runa par ļoti sarežģītiem priekšmetiem – kas ir kino, kāda ir kino valoda, kā atšķiras klasiskais stāstījums no autorkino,” klāstīja Rietuma.

Raidījuma viesi pārrunāja arī nepieciešamību pēc atsevišķa nacionālā pasūtījuma. Rietuma uzskata, ka ir juceklis ar terminoloģiju, jo visas filmas, kas saņem valsts finansējumu, ir nacionāls pasūtījums. Vienlaikus individuāli „gājieni pēc finansējuma”, kā tas bija „Dvēseļu puteņa” gadījumā, pēc Rietumas domām, ir pretlikumīgi. „Tādam precedentam nevajadzētu atkārtoties,” viņa piebilda.

Tam gan nepiekrita producents Vilnis Kalnaellis, uzskatot, ka tas nebija pretlikumīgi. Viņš atbalsta nacionālo pasūtījumu latviešu kino.

„Valsts pasūta tiltus un visu ko pasūta. Mēs uzreiz nacionālo pasūtījumu definējam kā vienai partijai un ar to visi saskārās, ka tās ir briesmas un šausmas. Nē. Mums ir jābūt kabatai, kur ir adekvāts finansējums. Jautājums, kā to visu noformēt,” sacīja producents.

Jau vēstīts, ka konkursā uz NKC vadītāja amatu uzvarējusi kino zinātniece Dita Rietuma.

No 2004.gada 27.jūlija līdz 2014.gada 20.janvārim NKC vadīja Ilze Gailīte-Holmberga. Viņa, uzvarot starptautiskā konkursā, ieguvusi amatu Ziemeļu dimensijas Kultūras partnerības sekretariātā, kas līdz 2013. gada beigām atradās Ziemeļu Ministru padomē Kopenhāgenā, Dānijā, bet šogad atradīsies Rīgā.

LTV raidījumu "100g kultūras. Diskusija" iespējams noskatīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti