Negaidīti iznākumi, bet pie varas vieni un tie paši – ko kultūras cilvēki domā par Saeimas vēlēšanu rezultātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pārsteigumi un partiju izgāšanās, tomēr prieka sajūta gaisā nav jūtama. Tā par Saeimas vēlēšanu iznākumu izteicās tie kultūras sabiedrības pārstāvji, kurus Latvijas Radio uzrunāja arī pirms balsošanas, jautājot, kā viņi vērtē priekšvēlēšanu laiku un kā izvēlas savu politisko spēku.

Negaidīti iznākumi, bet pie varas vieni un tie paši – ko kultūras cilvēki domā par Saeimas vēlēšanu rezultātiem
00:00 / 03:41
Lejuplādēt

"Lielākais pārsteigums, ka "Saskaņa" pat nesavāca 5% balsu. Bija skaidrs, ka viņiem būs mazāk, bet, ka tik ļoti viņi būs izgāzušies, to es negaidīju," atzīmēja neatkarīgās trupas "Kvadrifrons" aktieris Jānis Kronis. Viņš uzskata, ka vairāku Saeimas vēlēšanu uzvarētājas partijas "Saskaņa" atbalstītāji šajās vēlēšanās savu balsi atdevuši par tādām partijām kā "Stabilitātei!", Latvijas Krievu savienība un Zaļo un Zemnieku savienība, kas dažos novados Latgalē vēlēšanās ir populārākā partija. 

Neveiksmi 14. Saeimas vēlēšanās piedzīvojusi arī koalīcijā esošā "Attīstībai/Par!", un tas esot saistīts ar partijas reklāmas kampaņu. Kronis norādīja: "Kurā mirklī viņi izdomāja, ka jāsāk stāstīt, cik Kariņš ir bijis slikts vadītājs un cik Pabrika kungs būs ļoti labs un izlēmīgs vadītājs?  Man liekas, ka [tādā veidā] sašāva sev kājās."

Savukārt 14. Saeima, kurā iekļuva tādi jaunie spēki kā "Apvienotais saraksts", "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā" ar Aināru Šleseru priekšgalā, izskatās konservatīva, jo vienīgais izteikti liberālais spēks ir "Progresīvie". Tā uzskata Kronis, norādot, ka vēl ir pāragri spriest, ko no jaunā parlamenta sagaidīt.

Kronis sacīja: "It kā nomainās liela daļa deputātu Saeimā, bet nav tā, ka liela daļa no viņiem ir pirmo reizi. Drīzāk, kas nav sagaidāms, man liekas – Stambulas konvencijas ratifikācija nav sagaidāma. Tāpat šīs Saeimas sasaukumā nav sagaidāms Civilās savienības likums, bet cerams, ir sagaidāma proeiropiska, pro-NATO un diezgan skaidra politika attiecībā uz Krieviju – tas gan ir sagaidāms."

Uz Eiropu un NATO vērstu politiku paredz arī dramaturģe Anete Konste, kura pirms dažām nedēļām Latvijas Radio pauda, ka priekšvēlēšanu laikā partiju kampaņas nebija intensīvas. Savukārt kandidātu solījumi – vāji, tāpēc tagad ir liels pārsteigums par Zaļo un Zemnieku savienības un partijas "Stabilitātei!" sasniegto. Negaidīta ir arī "Saskaņas" un "Attīstībai/Par!" piedzīvotā neveiksme. 

Savukārt vilšanos Konste izjutusi pret liberālajiem spēkiem: "Varbūt cilvēki nebija gatavi riskēt ar kaut kādām radikālākām reformām vai kaut ko tādu, bet galvenais mērķis ir kaut kā noturēties virs ūdens. Negaidu kaut kādas lielas, straujas reformas ne izglītībā, ne veselībā. Droši vien kaut kā lēnām klumpačosim uz priekšu tāpat kā līdz šim, bet varbūt labāk tā, nekā riskēt ar kaut ko sliktāku."

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vadītāja un aktrise Dana Bjorka pirms vēlēšanām sacīja, ka daudzās partiju reklāmas un solījumi viņai paceļ garastāvokli, taču neviens no politiskajiem spēkiem vai to kandidātiem nespējot iegūt viņas uzticību, tāpēc, uzrunājot viņu pēc vēlēšanām, viņa par to iznākumu neesot nedz priecīga, nedz arī vīlusies. Savukārt apkārtējos cilvēkos Bjorka dzirdot daudz sašutuma.

Bjorka stāstīja: "Pie varas paliek vieni un tie paši cilvēki. Tad ir sagaidāmi līdzīgi lēmumi un līdzīga nākotne, kādu mēs piedzīvojam pēdējos četrus gadus. Es ļoti ceru, ka tie izaicinājumi, kas stāsies jaunajai valdībai priekšā, tiks risināti gudri, pārdomāti, viedi un ņemot vērā visu Latvijai lojālo sabiedrību, nešķeļot to uz krieviem vai latviešiem."

Lai sabiedrība būtu saliedēta, Bjorka uzskata, ka ir ne tikai jāpieprasa, bet arī jāieklausās cilvēkos.

KONTEKSTS:

Neilgi pēc pirmo provizorisko 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu publicēšanas potenciālie parlamentā iekļuvušie politiskie spēki iezīmēja tā sauktās sarkanās līnijas jeb nosacījumus, pie kuriem gatavi strādāt jaunajā koalīcijā, kā arī minēja iespējamos sadarbības partnerus.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem 14. Saeimas vēlēšanās ir uzvarējusi "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība un "Apvienotais saraksts". Seko Nacionālā apvienība, "Stabilitātei!", "Latvija pirmajā vietā" un "Progresīvie".

Saskaitīti 1055 iecirkņi no 1055

Atjaunots: 03.10. plkst. 10:06

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti