Panorāma

Ierobežos eksprezidentu privilēģijas

Panorāma

CVK par vēlēšanām

Aicina Saeimu neiejaukties LTV darbībā

LTV valde: Saeimas komisijas ir pārkāpušas «sarkanās līnijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) valde uzskata, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, imperatīvi norādot uz „100g kultūras” pārraides televīzijas kanāla un raidlaika izvēli, ir pārkāpušas „sarkanās līnijas”, un LTV ir apņēmusies par šo starpgadījumu informēt Eiropas Raidorganizāciju apvienību (EBU).

28.maijā LTV un Saeimas komisiju kopsēdē plānotā diskusija par mediju attīstību un kultūras jautājumu atspoguļošanu izvērtās konkrēta raidījuma – „100g kultūras” - raidlaika izmaiņu apspriešanā.

Pēc sēdes LTV valdes izplatītajā paziņojumā norādīts, ka LTV valde augstu vērtē sadarbību ar Saeimas komisijām, bet diemžēl šoreiz komisiju darbu ietvaros tika pārkāptas „sarkanās līnijas” un izteikti nepārprotami norādījumi sabiedriskā medija satura veidošanā un kritizēti LTV redakcionālie lēmumi, pat nesagaidot detalizētus LTV paskaidrojumus un datu analīzi, tādējādi pārkāpjot sabiedriskā medija redakcionālo neatkarību un LTV valdes operatīvos lēmumus programmas plānošanas jautājumos.

„Situācijā, kad Saeimas komisiju vadītāji zvana sabiedrisko raidorganizāciju raidījumu autoriem un aicina viņus uz Saeimas sēdi, rada pamatotas bažas par mēģinājumiem ietekmēt sabiedrisko mediju redakcionālo neatkarību. Šodien tās būs kultūras programmas, rīt tie var būt ziņu vai informatīvi dokumentālo programmu veidotāji,” uzsvēris Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Iepriekšminēto jautājumu izvirzīšana Saeimas komisijas darba kārtībā rada nebijušu precedentu sabiedrisko mediju neatkarības apdraudējumam, jo pirmoreiz Latvijas neatkarības vēsturē tiek veikta tik atklāta iejaukšanās sabiedriskā medija operatīvā satura plānošanā.

Šāda Saeimas komisiju rīcība var radīt draudus vārda brīvībai un neatkarīga sabiedriskā medija darbībai, norādīts LTV paziņojumā.

Saskaņā ar Eiropas Padomes Ministru komitejas deklarāciju neatkarīgiem sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem ir jāpalīdz novērst varas ļaunprātīgas izmantošanas risku, tāpēc LTV ir apņēmusies informēt EBU par šo starpgadījumu.

Kā iepriekš ziņots, pēc tikšanās ar Kultūras alianses pārstāvjiem, LTV valde izplatīja paziņojumu, kas liecināja par daļēju piekāpšanos kultūras darbinieku organizācijām jautājumā par raidījuma "100g kultūras" raidlaika izmaiņām.

Respektējot kultūras organizāciju viedokli, LTV raidījums “100g kultūras” no 3.jūnija tiks rādīts LTV7 kanālā pulksten 20.00.

Vienlaikus LTV valde vērsa uzmanību, ka ir lūgusi raidījuma “100 grami kultūras” komandu izstrādāt idejas jaunam kultūras radījumam, kas piesaistītu plašāku skatītāju loku un būtu ilgtermiņā atbilstošs "prime-time" jeb skatītākā ētera laika joslai. LTV valde norāda, ka ir gatava palielināt investīcijas kultūras raidījumu saturā, lai tie sasniegtu lielāku auditoriju un spētu aizraut un ieinteresēt skatītāju, atstājot spilgtu iespaidu uz kultūras procesiem Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti