Dienas ziņas

Risina pamesto transportlīdzekļu problēmu

Dienas ziņas

Ar viltotām numurzīmēm nepilngadīgais bēg no policijas

Joprojām nav vienošanās par Liepājas teātra finansēšanu

Liepājas teātris pēc 2 nedēļām sāk sezonu; valsts un domes vienošanās par finansiālo atbalstu joprojām nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Liepājas teātris pēc divām nedēļām sāks sezonu, taču pilsētas pašvaldība un Kultūras ministrija joprojām nav vienojušās par papildu finansējuma piešķiršanu Covid-19 krīzē nonākušajai kapitālsabiedrībai. Lai gan iepriekš medijos tika ziņots, ka 20. augustā Liepājas domes sēdē plānots lemt par naudas piešķiršanu no pilsētas līdzekļiem, lēmums darba kārtībā netika iekļauts, pamatojoties uz faktu, ka vēl jāapkopo teātra finansiālās vajadzības.

Kultūras ministrija un Liepājas pašvaldība ''TV Kurzeme'' korespondentiem apliecina, ka teju katru nedēļu notiek sarunas par papildu finansējumu, lai risinātu Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi Liepājas teātrī.

Tiešā veidā valsts teātrim palīdzēt nevarot, taču pašvaldība varētu gūt finansējumu, piedaloties Valsts kultūrkapitāla fonda projektā ''Nākotnes kultūras piedāvājuma veidošana visās kultūras nozarēs.''

''Projekti ir jāiesniedz šī gada 28. augustā. Teātris projektus ir sagatavojis iespēju robežās, un attiecīgi esam pārliecināti, ka ar šiem projektiem teātris startēs, un ceram uz veiksmīgu rezultātu,” skaidro Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un sporta jautājumos Atis Deksnis.

Savukārt Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone norāda, ka Liepājas dome kā kapitāldaļu turētājs vēl nav apstiprinājusi Liepājas teātra iesniegto finanšu informāciju.

“Mēs regulāri sazvanāmies un apmaināmies ar viedokļiem ar Liepājas domi, līdz ar to tādā darba kārtībā mēs to turpināsim darīt, līdz situācija būs atrisinājusies,” uzsver Vilsone.

Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze stāsta, ka laikā, kad finanšu situācija kapitālsabiedrībā nav skaidra, viss teātra kolektīvs ir pilnībā koncentrējies darbam. Mākslinieciskais izpildījums dažādu izrāžu veidā nozīmētu arī papildu ienākumus no biļetēm.

Pašvaldība jau ir nodrošinājusi ikgadējo teātra pamatdarbības uzturēšanas finansējumu, taču, lai pārvarētu krīzi, ar to būšot par maz.

“Tik ilgu laiku nav bijusi iespēja gūt nekādus ieņēmumus, un turpmāk rādīt izrādes ar būtiski mazāku skatītāju skaitu ir pilnīgi cits finansiāls rezultāts. Mēs šobrīd esam pārkārtojušies tādā veidā, ka šodien, rīt varam izdzīvot, sezonu varam uzsākt. Kā veidosies šī naudas plūsma, tam mēs katru dienu varam sekot līdzi,” norāda Ciekurze.

Liepājas dome gaida, kad būs panākta vienošanās par Kultūras ministrijas atbalsta mehānismiem.

Tikai tad pieņemšot lēmumu par domes atbalsta apjomu, uzsver Atis Deksnis.

Jau iepriekš apspriesta ideja dalīt teātra pārvaldības funkcijas uz pusēm ar valsti un pašvaldību, lai atvieglotu vietvaras finansiālo slogu, taču kā apliecina Kultūras ministrija – par šo jautājumu tiks lemts tikai tad, kad tiks atrisināta primārā problēma – Liepājas teātra finanšu krīzes pārvarēšana.

KONTEKSTS:

Jūlijā Liepājas teātra direktors paziņoja – ja valsts finansiāli neatbalstīs teātri, kas juridiski skaitās pašvaldības kapitālsabiedrība, tāpat kā visus pārējos lielos valsts teātrus, Liepājas teātrim var nākties oktobrī pārtraukt darbību.

Augusta sākumā panākts kompromiss, Covid-19 pandēmijas dēļ krīzē nonākušo Liepājas teātri varētu atbalstīt gan ar Valsts kultūrkapitāla fonda, gan pašvaldības līdzekļiem.

Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai investīcijām kultūrā tika lemts piešķirt 32 miljonus eiro: 10,6 miljonus eiro Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai valsts kultūras iestādēs un radošo personu atbalstam; 10,4 miljonus eiro modernizācijas pasākumiem kultūras nozarē – valsts pasūtījumiem jaunu kultūras vērtību radīšanā, kā arī 11 miljonus eiro kultūras infrastruktūrai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti