Liepājā pasniegs kultūras balvas par sasniegumiem aizvadītajā gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27.februārī Liepājā tiks pasniegtas kultūras balvas par sasniegumiem 2014.gadā. Nominantu vidū ir arī Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO), kas aizvadījis spraigu un radošu sezonu, arī šogad piedāvājot augstvērtīgus muzikālus notikumus. 27.februāra vakarā orķestris diriģenta Andra Vecumnieka vadībā sarūpējis koncertu "Izstādes gleznas".

"Muzikālās gleznas, kas ir arī šī koncerta ideja, mūzikā praktiski  ir bezgalīgas. Komponistiem skaņas ir tas izteiksmes līdzeklis, ar kuru pastāstīt stāstu, kā to dara romantiķi, vai uzgleznot gleznu, kā to dara impresionisti," tā diriģents Andris Vecumnieks raksturo koncertprogrammas "Izstādes gleznas" piedāvātās pasaku gleznas,  arī Aleksandra Ļadova komponēto pasaku zīmējumu "Apburtais ezers".

"Desmit minūtes vienkārši apstāties un izbaudīt mirkli, cik tu esi skaists. Pirmkārt, savas noslēpumainības un neizdibinātības dēļ," teic Andris Vecumnieks.

Liepājā 27.februāra vakarā būs iespēja dzirdēt Aleksandra Čaikovska simfonisko gleznu "Tamerlana kauja", kas būs pirmatskaņojums Latvijā, Modesta Musorgsa "Izstādes gleznas" Morisa Ravela instrumentācijā un Aleksandra Arutjunjana koncertu trompetei un orķestrim.

Trompetes solo izpildīs Jānis Ivuškāns. "Manuprāt, tas ir skaistākais, kas trompetei ir uzrakstīts. Man šis koncerts ir ļoti tuvs. Tur ir austrumu ritmi. Es tur saskatu arī džeza mūziku," saka Jānis Ivuškāns.

LSO mūziķiem pagājušais gads bija radošu notikumu piesātināts. Orķestris strādājis intensīvi, smagi un vienlaikus veiksmīgi, norāda orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis.

"Es ļoti priecājos par mūsu kompaktdisku un ierakstu radīšanas aktivitātēm. Esam radījuši ļoti kvalitatīvus skaņu celiņus četriem kompaktdiskiem. Lielbritānijā viens jau ir iznācis, kas ļoti pozitīvi atzīmēts prestižajā britu žurnālā "Gramophone". Šogad iznāks pārējie diski: viens Vācijā, trīs Lielbritānijā, viens Itālijā un viens arī Latvijā. Mēs ierakstījām Imanta Kalniņa programmu topošajai nacionālajai ierakstu kompānijai, kas ar Latvijas simtgadei izveidotu zīmolu izdos piecus kompaktdiskus," stāsta Uldis Lipskis.

LSO vadītājs ir gandarīts, ka orķestris par pagājušā gada veikumu nominēts "Liepājas kultūras balvai 2014". Orķestra vārds minēts arī vairākās "Lielās mūzikas balvas 2014" nominācijās.

"Liepājas Simfoniskā orķestra diriģents un mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala nominēts Lielajai Mūzikas balvai kategorijā par izcilu interpretāciju ar Ludviga van Bēthovena Trešās simfonijas atskaņojumu Vidzemes koncertzālē "Cēsis", par šo nomināciju iegūstot arī "Gada liepājnieka 2014" titulu. Savukārt laikraksta "Diena" kultūras gada balvai par 2014.gada spilgtāko notikumu mūzikā izvirzīts komponistes Santas Ratnieces septītais Liepājas koncerts klavierēm ar orķestri," stāsta Uldis Lipskis.

Šogad LSO pārcelsies uz savām jaunajām mājām - Liepājas koncertzāli "Lielais dzintars". Pirmais koncerts tur gaidāms novembra sākumā, kur skanēs spilgta un pārdomāta koncertprogramma, taču tuvākais notikums jau martā - 23. Starptautiskais pianisma zvaigžņu festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti